Velika mogućnost ponavljanja pogroma na Kosovu!

Iguman Sava Janjić

Velika mogućnost ponavljanja pogroma na Kosovu!

Društvo -
Natpisom “Ovo je naš manastir, dalje ruke od albanske zemlje” demonstranti su otvoreno pokazali spremnost na neprijateljstvo a znamo da je manastir do sada četiri puta bio napadan

DEČANI - U okolini manastira Visoki Dečani, gde su Albanci danas protestovali tražeći obaranje odluke kosovskog Vrhovnog suda o vraćanju zemlje manastiru, situacija je večeras mirna, javlja izveštač sa lica mesta, a iguman manastira Sava Janjić upozorio je na mogućnost ponavljanja nasilja na Kosmetu kakvo je bilo 2004. godine. Najnovija zbivanja na Kosovu i Metohiji pokazatelj su da se vrlo malo toga promenilo u pokrajini od 2004. godine kada je došlo do nasilja Albanaca nad Srbima i da je potencijal ponavljanja nasilja izuzetno velikI, izjavio je Janjić.

Ono što, po njegovom mišljenju, ohrabruje je to da su te situacije sada svesni i predstavnici međunarodne zajednice."Ono što je dobro u celoj priči jeste to da predstavnici međunarodne zajednice sa kojima sam u kontaktu vide takvu situaciju i da i oni koji to nisu verovali kada sam im govorio, sada to jasno vide što će verovatno imati odraza i na njihov odnos prema kosovskim predstavnicima koji više neće moći da im pričaju bajke", zaključio je Janjić. Italijanski pripadnici Kfora obezbeđuju manastir Visoki Dečani a kapija ovog manastira danas je nakon pokušaja Albanaca da protestuju ispred samog manastira iz sigurnosnih razloga zatvorena za posetioce.

Na prilazu manastiru nalazi se kontrolni punkt Kfora kao i punkt ispred samog manastira gde italijanski vojnici dozvoljavaju ulazak u manastir samo onima kojima je poseta odobrena od strane monaha. Iguman manastira potvrdio je Tanjugu da je danas ceo dan bila zatvorena manastirska kapija zbog pretnji predstavnika opštine Dečani čiji je glavni cilj obaranje odluke Ustavnog suda Kosova koji je nedavno doneo presudu u korist manastira, čime je potvrđeno pravo manastira na njegovu imovinu koju su osporavali Albanci.

Odluka je legalna i izvršna ali je opština rekla da to neće sprovesti. Oni su krenuli u jednu nefer kampanju uz žestoku propagandu albanskih medija gde se manastir Dečani naziva albanskim manastirom i da mi treba da dignemo ruke od albanske zemlje,” rekao je on.

Sava Janjić istakao je da su demonstratni danas hteli da protestuju ispred manastira Dečani i da postave tablu sa natpisom “Ovo je naš manastir, dalje ruke od albanske zemlje”. Time su otvoreno pokazali spremnost na neprijateljstvo a znamo da je manastir do sada četiri puta bio napadan od strane onih koji i sada ovakve pretnje upućuju, rekao je Janjić.

Smatramo da ne postoje osnovni bezbednosni uslovi za život, nema osnovnih sloboda, to pokazuje da je reč o jednoj opštini koja ne poštuje ni sopstvene zakone, koja ne poštuje ni Vrhovni sud Kosova i koja direktno učestvuje u širenju etničkog, verskog nasilja, mržnje prema mansatiru Visoki Dečani,” rekao je Janjić. On je upozorio da sve to može imati ogromne posledice i štetu i to za kompletno kosovsko društvo koje se prikazuje u "varvarskom svetlu". Janjić je u izjavi Tanjugu podsetio na pretnje kojima su minulih dana bile izložene četiri starice u Đakovici kojima su Albanci pretili da će im ponovo spaliti manastir, skrnaviti grobalja i istakao da je retko koji počinilac priveden zakonu. On je podsetio da su date uslovne kazne počiniocima tada, ocenivši da je potencijal za dalje ponavljanje nasilja na Kosovu veliki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track