SNS osudila pokušaj Albanaca da uđu u manastir Dečani
Foto: Koha

SNS osudila pokušaj Albanaca da uđu u manastir Dečani

Politika -
Ovakvo nedopustivo ponašanje albanskih ekstremista šalje jasnu poruku o tome da su Srbi nepoželjni na Kosovu i Metohiji, saopštila je SNS

BEOGRAD - Srpska napredna stranka (SNS) osudila je u petak, kako se navodi u saopštenju, vandalski pokušaj albanskih ekstremista da silom uđu u manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, ispred kojeg su demonstrirali.

"Ovakvo nedopustivo ponašanje albanskih ekstremista šalje jasnu poruku o tome da su Srbi nepoželjni na Kosovu i Metohiji, da im se sistematski zatire nacionalni i kulturni identitet, prekraja istorija i otimaju najveće svetinje, što nikako ne može da doprinese mirnom životu i pomirenju predstavnika srpskog i albanskog naroda", navodi se u saopštenju.

SNS je pozvala međunarodnu zajednicu i nadležne organe da što hitnije reaguju, zaštite monaštvo i obezbede taj spomenik srpske kulture i duhovnosti.

Eparhija raško-prizrenska je danas saopštila da je manastir blokiran snagama policije i Kfora zbog pretnji rukovodstva Opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova kojom su potvrđena imovinska prava manastira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track