Vulin: U Dečanima je aparthejd, obavestićemo partnere u svetu
Foto: KURIR

Vulin: U Dečanima je aparthejd, obavestićemo partnere u svetu

Politika -
Vulin je ocenio da je događaj u manastiru Dečani pokušaj da se sistematski zatru trgovi Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer su monasi u tom verskom objektu poslednji Srbi koje još nisu proterali

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u petak veče da će Vlada Srbije obavestiti svoje partnere u svetu o događajima u manastiru Dečani i da će to biti jedna od tema kada se u Briselu sretnu premijeri Srbije i Kosova.

Vulin je zahvalio italijanskom kontigentu Kfora zbog reakcije prilikom pokušaja Albanaca da uđu u manastir Dečani i dodao da je taj događaj upozorenje da se "ni slučajno" ne sprovede plan o smanjenju broja međunarodnih snaga i da se ne dozvoli policiji Kosova da obezbeđuje taj manastir.

Vulin je ocenio da je događaj u manastiru Dečani pokušaj da se sistematski zatru trgovi Srba u tom delu Kosova i Metohije, jer su monasi u tom verskom objektu poslednji Srbi koje još nisu proterali.

"Ovo je aparthejd. Oni priznaju Vrhovni sud Kosova ali ga ne priznaju ako donese odluku da se srpskoj crkvi vrati ono što je njeno", rekao je Vulin.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ocenio da ne postoji mogućnost da se međunarodna zajednica ogluši o događaje u manastiru Dečani. Eparhija raško-prizrenska je danas saopštila da je manastir blokiran snagama policije i Kfor zbog pretnji rukovodstva Opštine Dečani i ekstremnih grupa da će protestovati ispred manastira zbog odluke Vrhovnog suda Kosova kojom su potvrđena imovinska prava manastira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track