Skupština razrešila Natu Mesarović

Skupština Srbije

Skupština razrešila Natu Mesarović

Društvo -
Mesarovićeva će tako ostati i bez funkcije predsednice VSS, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik VSS

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović, protiv čega su bili poslanici DS I LDP.

Za prestanak funkcije Mesarović glasalo je 138 poslanika vladajuće većine, a protiv je bilo 45 poslanika DS i LDP.

Parlament je o prestanku funkcije Mesarović raspravljao na predlog Visokog saveta sudstva (VSS), koji je to predložio na osnovu odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da odredba zakona po kojoj je izbrana na tu funkciju nije u skladu sa Ustavom.

Mesarovićeva će tako ostati i bez funkcije predsednice VSS, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik VSS. Ona će ipak biti sudija VKS i najverovatnije će nastaviti da se bavi krivičnim predmetima o kojima se u trećem stepenu, odnosno po vanrednim pravnim lekovima raspravlja pred tim sudom.

Ona je na tu funkciju izabrana 30. novembra 2009. godine, kada sud još nije bio formiran. Vrhovni kasacioni sud počeo je da radi 1. januara 2010. godine.

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o Južnom toku, koji će ubrzati eksproprijaciju zemljišta i pripremu terena za izgradnju tog gasovoda kroz Srbiju. Podršku tom zakonu dalo je 176 poslanika vladajuće koalicije i opozicionih DS i DS S, a protiv 12 poslanika LDP i LSV.

Donošenjem posebnog zakona za "Južni tok" stvaraju se uslovi za pribavljanje potrebnih dozvola i izgradnju deonice tog magistralnog gasovoda kroz Srbiju, u koju će biti uloženo oko 1,7 milijardi evra.

Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema za transport prirodnog gasa „Južni tok“ taj projekat definiše kao projekat od javnog interesa.

Usvojenim zakonom se utvrđuju posebna pravila za potpunu eksproprijaciju zemljišta na trasi gasovoda, koja obuhvata oko 10.000 parcela, a korisnik eksproprijacije je Privredno društvo Južni tok Novi Sad, koje stiče pravo na to eksproprisano zemljište sedam dana od donošenja rešenja o eksproprijaciji.

U pitanju je zajedničko preduzeće „Srbijagasa“, koji u toj firmi poseduje 49 odsto vlasništva i ruskog „Gasproma“, koji ima 51 odsto akcija.

Predviđena je isplata naknada i taksi vlasnicima parcela koje se nalaze na trasi gasovoda, po ceni koje ne mogu biti niže od tržišnih, uz davanje roka u kojem je privredno društvo Južni tok Novi Sad dužno da plati propisane takse i naknade.Za izgradnju objekata gasovoda Južni tok može se doneti rešenje o građevinskoj dozvoli za pojedinačne faze ili deonice trase, a upotrebna dozvola će se izdati za gasovod, kao jedinstveni objekat.

Zakon o Južnom toku stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku". Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, sa dva kraka prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj, treba da počne u prvom kvartalu ove godine, a za izgradnju gasovoda u ovoj godini već je obezbeđeno 105 miliona evra.

Glasaće se i o godišnjem planu upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, izmenama Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja