PREOBUKA: Srpski piloti sa Galeba na jurišnog Orla

Vojska Srbije

PREOBUKA: Srpski piloti sa Galeba na jurišnog Orla

Društvo -
Vojska Srbije je ovom preobukom dobila novu generaciju pilota u 98. vazduhoplovnoj brigadi, a prema rečima majora Aleksandra Gajića, pripadnika Komande 98. vazduhoplovne brigade, koji je danas prvi put leteo na orlu, on je ostvario svoj dečački san

KRALJEVO - Petorica pilota 98. vazduhoplovne brigade, koji su do sada leteli na avionima Super Galeb N-62, u okviru preobuke izveli izveli su na aerodromu Lađevci prve letove na jurišnom avionu Orao J-22.

Prema rečima potpukovnika Milana Obrenovića, komandanta 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile koja se nalazi u sastavu Komande 98. vazduhoplovne brigade, za preobuku je izabrano pet kandidata koji su odgovarali svim propisanim kriterijumima.

"U pitanju su njihova zdravstvena, stručno-letačka i borbena osposobljenost, kao i motivisanost, pa su posle provere piloti koji su do sada leteli na avionu Super Galeb N-62 prošli 60 sati teorijske obuke i imali po 20 časova naleta na simulatoru leta", rekao je Obrenović.

On je dodao da su se, tek posle 12 godina, stekli uslovi da se letački sastav starije generacije vrati u trenažu i počne preobuku sa mlađim pilotima i to nakon remonta dva aviona sa duplim komandama.

Vojska Srbije je ovom preobukom dobila novu generaciju pilota u 98. vazduhoplovnoj brigadi, a prema rečima majora Aleksandra Gajića, pripadnika Komande 98. vazduhoplovne brigade, koji je prvi put leteo na orlu, on je ostvario svoj dečački san.

Piloti su u vazduhu, prema rečima Gajića, odradili klasičan navigacijski let po maršuti, upoznali se sa osobinama aviona i činjenicom kako se avion J-22 orao, kao lovac-bombarder za vartrena dejstva po objektima na zemlji, danju i noću, ponaša na malim i velikim brzinama pri opterećenjima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track