NIKAD TEŽE: Analitičari o pregovorima u Briselu

Peta runda dijaloga Beograda i Prištine

NIKAD TEŽE: Analitičari o pregovorima u Briselu

Politika -
Po završetku pete runde pregovora predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, sociolog Dušan Janjić kaže da pregovori teku po planu i iznenađujuće brzo, dok profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da se Beogradu, možda više nego Prištini, žuri da postigne dogovor

BEOGRAD - Analitičari u Srbiji se slažu da je deo pregovora Beograda i Prištine o statusu i institucijama na severu Kosova najteži, ne očekuju da se dogovor postigne brzo, ali deo stručnjaka smatra i da je Beograd u tim pregovorima u "cajtnotu", dok se Prištini manje žuri.

Po završetku pete runde pregovora predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, sociolog Dušan Janjić kaže da pregovori teku po planu i iznenađujuće brzo, dok profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da se Beogradu, možda više nego Prištini, žuri da postigne dogovor.

Analitičar Ognjen Pribićević kaže da se podrazumeva da je Srbija u vremenskom tesnacu - "cajtnotu" i da to, kako je kazao, nije ništa novo, jer je poslednjih deset godina pod stalnim pritiskom Brisela "u vezi s raznim kandidaturama i datumima, i to se opet dešava".

"To se naravno koristi da se iznude što veći ustupci od Srbije", ocenio je Pribićević. On je istakao da je očekivano da sadašnji deo pregovora ide veoma teško, ali kaže da Srbija mora istrajati u borbi za što bolji status Srba na severu Kosova.

"Albanska strana želi da učini maksimum da se što više smanje prava Srba na Kosovu. Bezbednosne strukture i pravosuđe su dve ključne stvari. Kako će se završiti pregovori, nemoguće je predvideti. Tim više što je srpska politička scena uzburkana i stalno pominjanje izbora i rejtinga stranka sigurno ne deluje stimulativno na taj proces", rekao je Pribićević.

Janjić je rekao da je sadašnji deo pregovora najteži i najdelikatniji i istakao da se sve odvija u okviru plana.

"U martu su planirana još dva sastanka, kao i da završni bude u aprilu, za koji ja ne isključujem da će biti sa predsednicima Srbije i Kosova. To bi bio rezime dogovora", rekao je on.

Janjić je ocenio da vreme nije problem, odnosno da dogovori Beograda i Prištine "idu iznenađujuće brzo", ali da se često dešava kad se stvari brzo odvijaju da dođe do nepredviđenih problema na terenu.

"Pitanje je koliko će srpski poltiicki tim biti podržan i da li će biti nekih protesta i slično", dodao je on.

Predrag Simić je istakao da bi bilo preterano očekivati da se već na prvom sastanku prestavnika Beograda i Prištine o srpskim institucijama na Kosovu postigne dogovor.

"Priština u tome vidi stvaranje entiteta po uzoru na Republiku Srpsku i to se u Prištini želi izbeći. Strah od "dejtonizacije" na Kosovu je preteran, ali to nije neuobičajeno", rekao je Simić.

On je dodao da je bilo preterano očekivati da će u prvom susretu biti postignut dogovor o toj temi, ali i da se Beogradu "možda više žuri" nego Prištini, jer Evropska komisija za mesec i po treba da objavi izveštaj o napretku Srbije, od kojeg zavisi utvrđivanje datuma za početak pregovora o prijemu Srbije u EU.

"Normalno je da to stvara napetost u Beogradu i da se možda Beogradu više žuri nego Prištini", rekao je Simić. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je danas, posle završetka najnovije, dvodnevne runde dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Unije, da su i ona i premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, zadovoljni "značajnim napretkom".

"Oni će se vratiti u svoje glavne gradove na konsultacije, i ponovo doći u Brisel 4. marta na sledeći sastanak. Premijeri su zadovoljni značajnim napretkom koji su postigli, kao i ja", rekla je Ešton, prema saopštenju iz Brisela.

Ivica Dačić izjavio je u Briselu da je glavni rezultat ove faze pregovora to što su vođeni ozbiljni razgovori o formiranju zajednice srpskih opština na Kosovu, naglasivši da taj predlog nije odbačen, ali da još nije ni prihvaćen.

Dačić, Tači i Ešton su danas nastavili već započetu rundu dijaloga, čija je glavna tema, prema izvorima iz Evropske komisije, bila sever Kosova i uspostavljanje novih srpskih institucija, uz povlačenje neposrednog prisustva Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i pravosuđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track