MIRKOVA VLADA: Ućutkivali savesnog inspektora veterine!
Foto: TANJUG

Prijavio nezakonitosti

MIRKOVA VLADA: Ućutkivali savesnog inspektora veterine!

Društvo -
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo veterinarskog inspektora koji je prijavljivao organizovane nezakonitosti i nepravilnosti na štetu srpskih stočara, bezbednosti ishrane građana...

BEOGRAD - Zaštitnik građana saopštio je danas da je utvrdio da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo veterinarskog inspektora koji je službeno prijavljivao organizovane nezakonitosti i nepravilnosti na štetu srpskih stočara, bezbednosti ishrane građana, budžeta Republike Srbije i samostalnosti inspekcijske službe.

Radeći kao šef odseka republičke veterinarske inspekcije, M.C. je otkrio i dokumentovao nelegalnu klanicu kroz koju je prošlo hiljade pilića bez uverenja o zdravstvenom stanju, bez dokaza o vakcinisanju i bez pregleda mesa i organa nakon klanja. Uprkos tome što je meso proglasio neispravnim za ljudsku upotrebu, ono se ipak našlo u prodaji. M. C. je podneo krivične prijave protiv svojih kolega i šefova u ministarstvu, ali i prerađivača i trgovaca u čijim radnjama je meso završilo.

Savesni inspektor je ustanovio i nezakonitu naplatu taksi za uverenja o zdravstvenom stanju životinja, otkrio duple račune i prisvajanje novca u veterinarskim stanicama. Stočarima su naplaćivane takse i do osam puta veće od propisanih.

Od resornog ministra je M.C. u dva navrata, tokom 2011. godine, u skladu sa zakonom tražio da spreči nezakonit uticaj na njegov rad i zaštiti samostalnost inspekcijske funkcije, ali zaštitu nije dobio, već je dva puta nezakonito razrešen sa mesta šefa odseka republičke veterinarske inspekcije. Tokom prva tri meseca 2011. godine ministar poljoprivrede bio je Saša Dragin, kadar Demokratske stranke, a sredinom marta 2011. rekonstruisana je vlada Mirka Cvetkovića, posle čega je ovu funkciju nasledio Dušan Petrović, takođe iz DS!Nezakonitost oba rešenja o smeni oba puta je utvrdila Žalbena komisija Vlade. Ipak, M.C. ni posle više od godinu dana od poslednje odluke te komisije nije vraćen na svoje radno mesto, iako mu je u međuvremenu i Agencija za borbu protiv korupcije dala status zaštićenog uzbunjivača.

Zaštitnik građana je, nakon što je utvrdio nezakonitosti i propuste u radu nadležnog ministarstva, zatražio da M.C. bude, u skladu sa zakonom, vraćen na prethodno, ili više rukovodeće radno mesto, da Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrdi odgovornost unutar ministarstva, posebno u Upravi za veterinu i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, i da protiv odgovornih preduzme najoštrije mere. Republički ombudsman je, smatrajući ovaj slučaj teškim i ilustrativnim za probleme u radu inspekcijskih službi, o njemu obavestio i resorni odbor Narodne skupštine i Vladu. Dokumente iz kojih proizilazi sumnja o izvršenju krivičnih dela Zaštitnik građana prosledio je Policiji na dalje postupanje, navedeno je u saopštenju Zaštitnika građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track