Revizor nezadovoljan: Pred sudom tek svaka 10. prijava
Foto: Zorana Jevtić

228 prijava

Revizor nezadovoljan: Pred sudom tek svaka 10. prijava

Društvo -
Nisam zadovoljan, ali moje nije da ocenjujem nadležnost sudova. To je sporo, ima čak prijava iz 2010. godine koje nisu procesuirane, kaže Radoslav Sretenović

BEOGRAD - Državna revizorska institucija podnela do kraja decembra 2011. ukupno 228 prijava zbog nepravilnosti u trošenju budžeta, ali su pravosudni organi Srbije procesuirali tek svaku desetu, kaže državni revizor Radoslav Sretenović. On nije želeo da komentariše ostavku Emira Kusturice na mesto direktora "Mokre gore".

Od 228 prijava koje je državni revizor podneo do kraja 2011. godine, doneto je 25 pravosnažnih presuda, od čega su 23 bile osuđujuće, a dve oslobađajuće, kaže Sretenović i ocenjuje da je to nedovoljno.

"Nisam zadovoljan procesuiranjem, ali moje nije da ocenjujem nadležnost sudova. To je sporo, ima čak prijava iz 2010. godine koje nisu procesuirane", rekao je Sretenović.

Revizor kaže da je teško reći da su kontrolisana sva javna opreduzeća i ministarstva, ali ističe da je revizija vršena u skladu sa programom DRI.

"Tokom 2012. godine vršili smo reviziju finansijskih izveštaja za 2011. godinu, pre svega završni račun budžeta Srbije, zatim Narodne banke, odrećeni broj javnih preduzeća i lokalnih samouprava", precizira Sretenović.

Kada je reč o kriterijumima za izbor institucije u kojoj će se vršiti revizija, Sretenović kaže da se razlikuju od sektora do sektora i ističe da se izbor ne vrši na osnovu nečije volje, već na osnovu procedure i razrađenih kriterijumia.

"Jedan od kriterijuma, kada je reč o završnom računu, jeste visina rashoda u pojedinim ministarstvima u odnosu na ukupne rashode budžeta Srbije. Određuju se rizična područja svakog subjekta revizije", objašnjava revizor.

Sretenović je rekao da se niko od bivših ili aktuelnih ministara, protiv kojih su podnete prijave zbog nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama i drugih zakonskih propisa, nije javio Državnoj revizorskoj instituciji.

Kada je reč o 143 izveštaja, koje je DRI podneo krajem prošle godine, Sretenović kaže da je utvrđeno da je najčešće nisu poštovani zakoni o budžetskom sistemu, javnim nabavkama, zatim zakoni o radu i državnim službenicima, isplati plata u javnim preduzećim i privrednim društvima.

Revizor navodi da se DRI nije bavio analizom koliko to košta građane, ali ističe da je nepoštovanje zakona osnovni problem sa kojim su se revizori sreli.

"Mokra gora nije poštovale zakone"

Upitan kako razume ostavku Emira Kusturice na mesto direktora Parka prirode "Mokra Gora", predsednik DRI Radoslav Sretenović rekao je da ne želi da komentariše izjave odgovornih lica protiv kojih je DRI podneo prijave.

"Ovde nije bilo nenamenskog trošenja sredstava, nije bilo ni zloupotreba ni pronevera, ali nisu poštovani Zakon o javnim nabavkama i Zakon o računovodstvu", objasnio je revizor.Sretenović je podsetio da je Emir Kusturica prisustvovao raščišćavajućem sastanku i da nije bilo primedbi na predlog izveštaja.Revizor je istakao da je u tom postupku DRI ispoštovao sve procedure i da su svi pred zakonom jednaki.

http://www.youtube.com/watch?v=x2-wq2cMLmo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track