Na doktora se čeka i do tri godine!

Neverovatno, ali istinito

Na doktora se čeka i do tri godine!

Društvo -
Zbog ogromnih lista čekanja na intervenciju ugradnje veštačkih zalistaka stiže se u septembru 2016. Najveće gužve na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“

BEOGRAD - Ko preživi, pričaće.Da bi pacijenti bili operisani u Srbiji, moraju da čekaju i po nekoliko godina. Liste čekanja u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i dalje su duge, što dokazuje i podatak da je na nekim od njih predviđeno da pacijenti na red za intervenciju stižu tek 2016. godine. Zdravstvene ustanove trenutno vode 13 lista čekanja, a uskoro će, po svemu sudeći, morati da otvore i spiskove za ultrazvuk abdomena i srca, oftalmološke, endokrinološke, psihijatrijske preglede...Prof. dr Momčilo Babić, direktor RFZO, kaže za Kurir da planira izradu novog softvera, koji će ovu oblast konačno dovesti u red.- Za sve preglede i intervencije na koje se u nekoj zdravstvenoj ustanovi čeka duže od 15, a najviše 30 dana, biće formirane liste čekanja. Za postojeće liste čekanja za ortopedske, kardiohirurške ili oftalmološke operacije, koje se sada u pojedinim ustanovama zakazuju i za 2016, u planu je izrada novog softvera, koji će u ovu oblast konačno uvesti red. To nije mali posao, ali sam sebi dao rok 50 dana - kaže Babić.Na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ trenutno su najveće gužve, pa pacijenti koji čekaju na ugradnju veštačkih zalistaka (valvula), na red će stići tek u septembru 2016, dok će pacijenti koji čekaju na oftalmološku operaciju na red stići u martu 2015.Velike gužve su i u domovima zdravlja. Konkretno, naša sugrađanka T. M. pre dva dana pokušala je da zakaže pregled u DZ na Novom Beogradu, ali su joj zakazali tek za dva meseca uz obrazloženje da su gužve velike.Iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kažu da liste čekanja vode zdravstvene ustanove i da svaka od njih pravi svoje liste čekanja.

Haos u KBC ZvezdaraU KBC Zvezdara telefonom ne možete ni da zakažete pregled, a razlog je velika gužva. Sekretarica koja radi na centrali rekla nam je da doktori ne stižu da se jave na telefon, jer imaju previše pacijenata.- Ja ne mogu da vam zakažem pregled, budite uporni, možda vam se kasnije neko javi. Probajte da razumete, u velikoj su gužvi, ne stižu da se jave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track