Vučić kadetima: Srbija nije na prodaju
Foto: Tanjug

163 godine Vojne akademije

Vučić kadetima: Srbija nije na prodaju

Društvo -
Proslava se održava 18. mart u znak sećanja na isti datum iz 1850, kada je knez Aleksandar Karađorđević odobrio da se formira Artiljerijska škola

BEOGRAD - Ministar odbrane Aleksandar Vučić čestitao je danas pripadnicima Vojne akademije (VA) dan te vojno obrazovne ustanove - 18. mart i 163. godinu postojanja.

Vučić ocenio je danas, povodom 163 godine od osnivanja Vojne akademije, da je odbrana najbolji sistem u Srbiji i najavio ulaganja.

Artiljerijska škola osnovana 1850. godine ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, smatra se pretečom Vojne akademije.

"Koliko god bili samokritični, koliko god imali sebi sebi da zamerimo i koliko god zadataka još imali pred sobom, tvrdim da je sistem odbrane najbolji sistem koji danas imamo u Srbiji", rekao je Vučić na proslavi.

"Nije slučajno što iz mnogih zemalja u svetu žele da šalju svoje studente i mlade ljude da se školuju kod nas, među najboljim nastavnicima i kod svojih prijatelja", naveo je on. "Morate da vodite računa da svi znaju koliko smo miroljubiv narod, koliko naši građani nikome ne žele da naude, ali isto tako morate svojim obrazovanjem i obučenošću da pokažete da Srbija nije na prodaju i da nije šaka zobi koju bilo ko može da pozoba", kazao je ministar obraćajući se kadetima.

Vučić je najavio višegodišnja ulaganja u vojno obrazovanje: "Ne obećavam vam kule i gradove, ne obećavam vam odmah nove uređaje i fasade, ali vam obećavam da ćete primetiti pomak svake godine". Na svečanosti su uručene plakete najboljim katedrama i pojedincima, kao i Vučiću, za doprinos Ministarstva odbrane Vojnoj akademiji.

Vučić je u čestitki istakao da je Vojna akademija temelj vojnog obrazovanja i da "stalno usavršavanje nastavnih planova, kvalitet i raznovrsnost školovanja predstavljaju siguran oslonac sistemu odbrane u stvaranju kadrova za očuvanje mira i bezbednosti u zemlji i regionu".

"Čestitajući ovaj jubilej, želim vam da uspešno nastavite sa školovanjem oficira za potrebe Vojske Srbije, a svim pripadnicima VA želim uspeh na profesionalnom planu, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću", naveo je on u čestitki objavljenoj na sajtu Ministarstva odbrane.Na svečanosti u Beogradu VA će obeležiti danas svoj dan i 163. godinu postojanja, kada će, u prisustvu vojnih i državnih funkcionera, biti uručena priznanja najuspešnijim pripadnicima te visokoškolske ustanove.VA obeležava 163. godinu postojanja i svoj dan, 18. mart, u znak sećanja na isti datum iz 1850. godine, kada je knez Aleksandar Karađorđević odobrio da se formira Artiljerijska škola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track