OBEŠTEĆENJE SRPSKOJ PORODICI: Hrvatska od Norca traži pola miliona kuna

OBEŠTEĆENJE SRPSKOJ PORODICI: Hrvatska od Norca traži pola miliona kuna

Društvo -
Kako je sud u Ogulinu uvažio tužbu na osnovu pravosnažne presude protiv Mirka Norca, državno tužilaštvo od njega traži pare koje su isplaćene Vujinovićevoj familiji

ZAGREB - Državno tužilaštvo pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete od 500.000 kuna (oko 66.000 evra), koja je za duševne boli isplaćena familiji Steve Vujinovića, koga su hrvatske snage ubile u akciji Medački džep u septembru 1993. godine.

Kako je sud u Ogulinu uvažio tužbu na osnovu pravosnažne presude protiv Mirka Norca, državno tužilaštvo od njega traži pare koje su isplaćene Vujinovićevoj familiji.

U toku je podnošenje zahteva za mirno rešenje spora prema Norcu, što je preduslov za podnošenje tužbe.

Kako je Vujinović tek jedan od 32 stradala u dva pravosnažna zaključena slučaja protiv Norca, iako je srpskih žrtava u Medačkom džepu bilo i više, ali se nisu našle u optužnici, može se očekivati da će na osnovu toga biti još isplata za štetu i još traženja para od Norca.

Ako su Vujinovići nekakav prosek, znači da će familijama žrtava stradalih u akcijama Mirka Norca biti isplaćeno oko 15 miliona kuna (oko 1,98 miliona evra), piše indeks.hr.

Norčev advokat Želljko Olujić izjavio je da o tome ne zna ništa i da protiv Norca neće biti pokrenuti zahtevi za naknadu štete. ‚

"A ako i budu, država će to izgubiti", smatra Olujić.

Zbog smrti Steve Vujinovića, sud u Ogulinu dosudio je 200.000 kuna njegovoj ženi i po 150.000 kuna njegovim ćerkama. Vujinovića su u septembru 1993. ubile hrvatske snage pod komandom Norca, a njegov leš bio je jedan od brojnih koji su nađeni u jednoj septičkoj jami u Gospiću, gde su bačeni kako bi se zameli tragovi.

Pravni zastupnik familije Vujinović, advokat Dragan Jovanić, istakao je u tužbi kako se Stevo Vujinović bavio poljoprivredom, nije bio u vojnim formacijama, niti je učestvovao u bilo kakvim borbama, već je kao civil ubijen iz vatrenog oružja, piše Indeks.hr.

Vujinovići su ostali i bez kuće s objektima za poljoprivredu u Divoselu, koje je jedno od pet sela Medačkog džepa koja su opljačkana i onda rušenjem i paljenjem zbrisana sa lica zemlje.

Danas u tim selima od predratnih 600 živi manje od 10 ljudi.

Za uništenu imovinu Vujinovići nisu dobili ni jednu kunu.

Norac je jedini osuđeni za ratni zločin u Medačkom džepu, jer je general Rahim Ademi oslobođen.

Prvostepenu presudu Norcu na sedam, vrhovni sud smanjio je na šest godina zatvora. Ta je kazna sjedinjena s 12 godina zatvora koliko je Norac dobio za ubistva Srba u Gospiću ujesen 1991. godine, pa je Norčeva kazna ispala 15 godina zatvora.

Za vreme kazne bio je svaki vikend kući, koristio je godišnje odmore, a nakon dve trećine izdržane kazne pušten je na slobodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track