Enklava Istok: Da ne ostanemo prepušteni sami sebi

Svaki dan počinje zebnjom

Enklava Istok: Da ne ostanemo prepušteni sami sebi

Srbija -
Znamo na naši pregovarači ulažu maksimalne napore za postizanje dogovora u Briselu, kaže predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović

KIKINDA: Neizvesno! Predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović kaže za Kurir da oko 2.500 stanovnika ove srpske enklave južno od Ibra, sa zebnjom isčekuju ishod pregovora u Briselu.

O turobnoj svakodnevici Srba koji žive u neprijateljskom okruženju Albanaca, i neizvesnosti koju donosi svaki naredni dan, Repanović je govorio u Kikindi.

Dve opštine sa krajnjeg severa i juga naše zemlje koje su potpisnice “Povelje o bratimljenju”, trebalo bi da uspostave ekonomsku, kulturnu, sportsku i svaku drugu saradnju. Repanović ističe da bi im bratska pomoć puno značila s obzirom da Srbima povratnicima nedostaje sve- „od igle do lokomotive“:-

- U ovom trenutku sve oči uprte su naš pregovarački tim. Sa zebnjom pratimo pregovore našeg državnog vrha u Briselu. Svesni smo realnosti, da se neće desiti ono što bismo želeli. Znamo na naši pregovarači ulažu maksimalne napore. Živimo u nadi da će se bar deo naših interesa ostvariti tokom pregovora, i da nećemo ostati prepušteni sami sebi- kaže Repanović.

Veći deo srpskog stanovništva iz ove opštine izbegao je pod bombama “Milosrdnog anđela”1999. godine. Na rodnu grudu počeli su da se vraćaju 2001. godine.

- Naš narod živi u šesnaest sela, ali ne i u samom Istoku. Puca se na Srbe koji žele da ostanu na vekovnim ognjištima, čak i po cenu boravka u šatorima. Kradu nam stoku, poljoprivrednu mehanizaciju, uzurpiraju imovinu. Najugroženija su staračka domaćinstva - ističe Repanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja