MIHAJLOVIĆ: Niko iz vlasti ne koči gradnju Južnog toka

MIHAJLOVIĆ: Niko iz vlasti ne koči gradnju Južnog toka

Društvo -
Usvojen je Zakon o Južnom toku i eksproprijaciji zemljišta, bez kojih gradnja nije tehnički moguća, donet je i pravilnik o gasovodu pritiska 16 bara, neophodan da bi polaganje cevi moglo da počne, kazala je Mihajlovićeva

BEOGRAD - Ministarka energetike Zorana Mihajlović odbacila je spekulacije da "neko iz vlasti koči gradnju gasovoda" Južni tok, istakavši da je Srbija učinila sve što je bilo potrebno s naše strane da taj veliki posao krene.

"Za proteklih pet meseci usvojen je Zakon o "Južnom toku" i eksproprijaciji zemljišta, bez kojih gradnja nije tehnički moguća.Donet je i pravilnik o gasovodu pritiska 16 bara, neophodan da bi polaganje cevi moglo da počne", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je navela da je Vlada Srbije obezbedila 170 miliona evra iz budžeta za ovu godinu i da će se taj novac upotrebiti za početak eksproprijacije zemljišta preko koga će "Južni tok" proći. Istovremeno je, rekla je Mihajlovićeva, formiran i državni komitet koji se bavi ovim poslom, a trenutno se razgovara i o otpisu duga "Srbijagasu" od oko 190 miliona evra koje duguje Naftnoj industriji Srbiji.Mihajlovićeva je kazala da je gradnja započela u Rusiji, ali da nije u Bugarskoj, kuda cevi takođe prolaze i odakle ulaze u Srbiju.

Što se Srbije tiče, čeka se zeleno svetlo firme koja se bavi gradnjom "Južnog toka" da gradnja i fizički počne.

Upitana da li je Aleksej Miler, prvi čovek "Gasproma", prilikom prošlonedeljne posete Srbiji govorio o kašnjenju i pomeranju rokova za gradnju "Južnog toka", Mihalovićeva je rekla da je on ponovio da će sve biti urađeno u predviđenom roku i da bi 2016. godine prvi gas trebalo da potekne.

Gradnja tog gasovoda u Srbiji mogla bi, da počne krajem ove ili početkom naredne godine, postavljanjem kamena temeljca za prvu kompresorsku stanicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track