Fantomi skinuli milione sa računa srpskih preduzeća

Crni petak za kompanije

Fantomi skinuli milione sa računa srpskih preduzeća

Društvo -
Fantomska firma pomoću lažnih ugovora Agenciji za kontrolu letenja skinula 53 miliona dinara. Slično su prošli i Telenor, neke banke i lizing kuće

BEOGRAD - Profi pljačka!Fantomska firma je uz pomoć falsifikovanih papira juče sa računa Agencije za kontrolu letenja skinula 53 miliona dinara, a slična sudbina zadesila je i Telenor i još nekoliko banaka i lizing kuća, saznaje Kurir.Agencija je oko podneva primetila da joj je račun blokiran i da je sa njega skinuto više od 50 miliona dinara, što im je bilo čudno jer se to nikad nije desilo.- Neka firma je uz pomoć falsifikovanog rešenja suda o privremenoj meri blokirala naš račun i novac je skinut. Sreća da smo sve videli na vreme i uspeli da blokiramo novac koji su nam uzeli. Novac će nam biti vraćen, a koliko znam, postoje firme koje nisu uspele da povrate svoj kapital - kaže sagovornica Kurira iz Agencije.Prevara je pažljivo planirana. Prvo su, kako saznajemo, u Privrednom sudu fizički uništena četiri predmeta i njihovi brojevi iskorišćeni da bi se napravili lažni ugovori i rešenja, a falsifikovan je i pečat Suda.Prevaranti su za svaku firmu imali po jedan ugovor o obavljenim radovima ili pruženim uslugama, u slučaju Agencije to je bilo izvođenje nekih građevinskih radova. Na ime tih ugovora potraživali su novac i tražili privremenu meru blokiranja računa.- Reč je o firmi koja je osnovana jula prošle godine u Beogradu, na Čukarici, čije ime zbog istrage ne možemo da saopštimo, s kojom su povezane dve osobe od 28 i 32 godine. Pre 20 dana otvorili su račun u jednoj grčkoj banci, a juče im je po osnovu falsifikovanih rešenja leglo više desetina miliona dinara. Namera je bila da se novac iznese u inostranstvo, ali to je, na sreću, sprečeno - saznaje Kurir od izvora upoznatog sa slučajem.U policiji je Kuriru nezvanično rečeno da su zaposleni u Agenciji za kontrolu letenja juče podneli krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog sumnje da su na prevaru skinuli novac sa računa. Inače, fantomska firma ima 100 dinara osnivačkog kapitala, a registrovana je za nespecijalizovanu trgovinu na veliko.

NBS sprečila krađuDa su pokušali da joj skinu višemilionski iznos, potvrdio nam je i „S lizing“.- Brzom intervencijom NBS sve je sprečeno. Novac je na računima, a slučaj smo prijavili policiji - rekla je za Kurir Dragica Mujković iz ove kompanije.

MUP: Operišu petkom- Nepoznate osobe su to, navodno, učinile tako što su pokazale sudsku presudu Privrednog suda s falsifikovanim podacima. Kada su iz Agencije proverili delovodni broj, ispostavilo se da je pod tim brojem u Privrednom sudu drugi predmet - kaže naš sagovornik i dodaje da se prevare najčešće dešavaju petkom, zato što je ljudima tada oslabljena pažnja i žure kući kako bi što pre počeli da se spremaju za vikend.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja