Amfilohije: Njegoš šest puta umro, obnovimo njegovu kapelu

Vaskršnja poslanica

Amfilohije: Njegoš šest puta umro, obnovimo njegovu kapelu

Društvo -
Amfilohije je naveo da je Njegoš doživeo šestostruku smrt, jer su njegove kosti na Lovćenu šest puta premetane, a kapela u kojoj je prvobitno sahranjen srušena

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije založio se u vaskršnjoj poslanici za obnovu Njegoševe kapele na Lovćenu, čime bi, kako je kazao, bila ispunjena poslednja želja čuvenog crnogorskog vladike.

Amfilohije je naveo da je Njegoš doživeo šestostruku smrt, jer su njegove kosti na Lovćenu šest puta premetane, a kapela u kojoj je prvobitno sahranjen srušena.

Prema njegovim rečima, neobnavljanje crkve na Lovćenu bio bi greh prema poslednjoj želi Njegoša i prema Svetom Petru Cetinjskom.

""Njegovo životno apostolsko svedočenje Hrista raspetoga i vaskrsloga biće nesumnjivo posvedočeno i vaskrsenjem njegovog sveštenog ćivota na Lovćenu, obnovom crkve Svetog Petra Cetinjskog i pokojem Njegoševih moštiju u njoj, saglasno njegovoj poslednjoj volji"", kazao je Amfilohije u vaskršnjoj poslanici.

Njegoš je, po sopstvenoj želji, sahranjen u kapeli na Lovćenu, koju je tokom Prvog svetskog rata srušila okupatorska austrougarska vojska. Jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević obnovio je kapelu, ali je ona srušena tokom komunističke vladavine. Njegoševe kosti od 1974. godine počivaju u mauzoleju na Lovćenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track