ZAVRŠENE MODIFIKACIJE: Lasta ponovo leti posle višemesečne pauze
Foto: Kurir

ZAVRŠENE MODIFIKACIJE: Lasta ponovo leti posle višemesečne pauze

Društvo -
Let "laste" je trajao oko 45 minuta i tom prilikom zadovoljeni su svi isproveravani parametri

BEOGRAD - Posle realizovanih modifikacija na prototipu aviona "lasta", danas je uspešno obavljena tehnička proba tog aviona u letu na aerodromu Batajnica kraj Beograda.

"Let "laste" je trajao oko 45 minuta i tom prilikom zadovoljeni su svi isproveravani parametri", izjavio je portparol Ministarstva odbrane major Jovan Krivokapić.

On je naveo i da će, "nakon uspešno realizovane tehničke probe u narednom periodu biti nastavljena letna ispitivanja i realizacija programa opremanja Vojska Srbije ovim avionom".

Avion "V-54 lasta" se 26. septembra prošle godine srušio u naseljenom delu Nove Pazove usled tehničkog kvara.U udesu je poginuo pilot aviona major Goran Savić koji je za komandama ostao do poslednjeg trenutka i čijim požrtvovanjem i prisebnošću su izbegnute dodatne ljudske žrtve, budući da je letelica pala u naseljeni deo grada.

Školski klipni avion "lasta", prva je letelica domaće konstrukcije napravljena u Srbiji nakon raspada SFRJ, proizvodi se u pančevačkoj "Utvi" i jedan je od aduta srpske industrije."V-54 lasta" je jednomotorni niskokrilac metalne konstrukcije, sa dva sedišta za pilote postavljena jedno iza drugog.

Uvlačeći stajni trap omogućava poletanje i sletanje s betonskih i uređenih travnatih poletno-sletnih staza.

http://www.youtube.com/watch?v=7uS9d8ffndg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track