Papa još neće u Srbiju

Nadbiskup Čeli

Papa još neće u Srbiju

Društvo -
Potreban zvaničan poziv Vlade Srbije i SPC, ali i zajednička želja

BEOGRAD - Nadbiskup Klaudio Maria Čeli, jedan od najbližih saradnika pape Franje, rekao je da veruje da će se uskoro steći uslovi da papa poseti Srbiju.

On je rekao da je potreban zvaničan poziv Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve, ali i da mora postojati zajednička želja za papin dolazak, i pravoslavne i katoličke zajednice, prenosi Mondo pisanje tog lista.

"To je delikatan posao. Moramo da stvorimo pozitivnu, bratsku atmosferu. Ali, idemo ka tome. Korak po korak. Treba puno strpljenja, ljubavi, ali verujem da će se uskoro steći uslovi da papa poseti Srbiju", rekao je nadbiskup Čeli, koji je predsednik papskog Veća za društvenu komunikaciju.

Čeli, koji je u poseti Beogradu, gde će se sastati sa patrijarhom srpskim Irinejem, navodi da je dijalog SPC i Rimokatoličke crkve veoma bitan i da dve crkve moraju da sarađuju i zajedničkim naporima rešavaju probleme sa kojima se svi suočavaju, ne samo u pravoslavnoj i rimokatoličkoj crkvi, već u društvu uopšte.

On je rekao za list da je dijalog između SPC i Vatikana u prošlosti bio dosta "zategnut", ali da se u poslednje vreme menja nabolje i da je otvoreniji i srdačniji.

Nadbiskup Čeli nije želeo da komentariše trenutnu situaciju na Kosovu i Metohiji i briselski sporazum, navodeći da je on u poseti Beogradu kao ekspert za komunikacije, a ne političke događaje te da ne zna kakva je situacija na Kosovu, jer tamo nikada nije bio.

Patrijarh razgovarao sa Varikijem, Inckom i ČelijemPatrijarh srpski Irinej razgovarao je u odvojenim posetama sa ambasadorom Italije u Beogradu Armandom Varikijem i visokim predstavnikom UN za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inckom, objavljeno je danas na sajtu SPC.Kako je navedeno, patrijarh je juče u Patrijaršiji primio i nadbiskupa Klaudija Marija Čelija, predsednika Papskog veća za društvenu komunikaciju.Nadbiskup Čeli bio je u pratnji nuncija Orlanda Antoninija i nadbiskupa beogradskog Stanislava Hočevara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track