SPECIJALCI: Srpska vojska rame uz rame s najboljima!

Vojna vežba na Pasuljanskim livadama

SPECIJALCI: Srpska vojska rame uz rame s najboljima!

Društvo -
U vežbi Vojske Srbije „Štit 03“ učestvovalo je 200 vojnika, koji su pokazali da su sposobni da budu deo najkomplikovanijih multinacionalnih operacija

BEOGRAD - Srpske jedinice staće rame uz rame s najobučenijim vojnicima sveta.Četvorodnevna vežba „Štit 03“, koja podrazumeva proveru operativnih sposobnosti deklarisanih jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama, održana je prošle nedelje na poligonu Pasuljanske livade. Proveravan je rad dve motorizovane čete, voda vojne policije i voda ABHO. Vežba „Štit 03“ trajala je od 3. do 6. juna, a vežbi su prisustvovali i strani vojni predstavnici akreditovani u Srbiji. Milan Radovanović, direktor samoevaluacije, rekao je da se vežba odvijala planiranom dinamikom.Dobro obučeni- Prve ocene pokazuju da su naše jedinice na vrlo visokom nivou obučenosti i nadam se da će posle severno atlanske alijanse evaluacije i provere njihove borbene spremnosti dobiti sertifikat i stati rame uz rame s najobučenijim vojnicima sveta - kaže Radovanović.Potpukovnik Zoltan Rajda, načelnik štaba rukovodstva vežbe, rekao je da treba prikazati da su jedinice Vojske Srbije u stanju da učestvuju u multinacionalnim operacijama i izvršavaju zadatke i van granica Srbije.Nove procedure- Vojnici naših jedinica moraju da poznaju procedure i pravila angažovanja u skladu sa standardima Koncepta operativnih sposobnosti. To podrazumeva pripremu jedinica po standardima NATO kako bi mogle da budu ravnopravne s jedinicama drugih država u multinacionalnim operacijama - rekao je on.(D. T.)

Savremeno naoružanjeCilj vežbe „Štit 03“ bio je da se proveri i oceni dostignuti nivo operativnih sposobnosti.- U vežbi su korišćeni savremeno naoružanje i oprema jedinica Vojske Srbije - automatska puška kalibra 5,56 milimetara, vozila „hamer“ i savremena sredstva veze - kažu u NATO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track