Država podnela krivičnu prijavu protiv tajkuna

EKSKLUZIVNO Veliki udar na strujnu mafiju

Država podnela krivičnu prijavu protiv tajkuna

Društvo -
Čelnici državnog giganta sklapali sumnjive ugovore s vlasnicima EFT, čime je Elektroprivreda Srbije oštećena za 834.720.196 dinara, a država direktno za 143.516.395 dinara

BEOGRAD - Zaustavljali termoelektrane da bi tajkunu namestili posao.Ministarstvo energetike podnelo je krivičnu prijavu protiv kompanije EFT, koja je tada bila u vlasništvu Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića, jer je tokom poslovanja EPS s tom firmom u periodu od 2001. do 2006. godine EPS oštećen za najmanje 12.793.364 dolara, ili 834.720.196 dinara! Država je tada oštećena za 143.516.395, odnosno ukupno za milijardu dinara. Muljanje sa mazutomAntikorupcijski tim ministarstva s Ljubišom Milanovićem na čelu detaljno je istražio aferu „strujna mafija“, a krivična prijava protiv Hamovića, Lazarevića i nekadašnjih rukovodilaca ovog državnog giganata logičan je epilog. U spisima u koje je Kurir imao uvid, a koji su dostavljeni tužilaštvu, taksativno je navedeno kako je EPS godinama čerupan u korist kompanije EFT. Krivične prijave podnete su i protiv bivših čelnika EPS, generalnog direktora Ljubomira Gerića, direktora Direkcije EES Vladimira Marjanovića, glavnog dispečera Dragana Vignjevića i direktorke Direkcije za promet trgovinskog i deviznog poslovanja EPS Danice Vuković.- Samo na osnovu dva ugovora između EPS i inostranih firmi (EFT i Interfejs) o preradi mazuta u električnu energiju - 30.000 tona i 130.000 tona, EPS je oštećen za 7.045.390 dolara u korist tih firmi. Kako je uslužna prerada mazuta u električnu energiju obavljena u Panonskim elektranama TE-TO Novi Sad, isporuka električne energije od kupca preko prenosnog sistema EPS smatra se tranzitnom isporukom i u tom slučaju od inostranih kompanija mora se naplatiti tranzit, što EPS nije učinio i tako im je, na svoju štetu, pribavio korist od 786.986 dolara - navodi se u prijavi, kao i da su Gerić, Marjanović i Vignjević 29. januara 2002. godine pismenim nalogom zaustavili rad TE Morava uz obrazloženje da je došlo do poboljšanja elektroenergetskog sistema, da bi odmah zatim sklopili ugovor o interventnom uvozu električne struje!Skuplju uvoz nego izvoz- Za period nefunkcionisanja TE Morava EFT je isporučio EPS 33.600 megavat sati (mWh) po ceni od 36 dolara po mWh, dok je kod domaćih izvora nabavna cena električne energije bila 991,60 dinara. Na taj način EPS je oštećen u korist EFT za 426.625 dolara - navodi se u prijavi.Čelnici EPS sklopili su zatim ugovor da izvezu struju EFT po ceni od 24,2 dolara po mWh, dok su, istovremeno, od njih uvozili struju po ceni od 34,96 dolara po mWh! EPS je u ovom poslu, a u korist EFT, oštećen za čak 3.904.352 dolara.- Gerić i Marjanović su raspisali javnu ponudu za nabavku električne energije i da je, i pored povoljnije ponude, posao dobila kompanija Hamovića i Lazarevića. EPS je u tom poslu oštećen za 650.000 dolara, koliko je iznosila razlika u ceni između ponuđača.

Crno na belo... Dokazi protiv Hamovića i Lazarevića
Crno na belo... Dokazi protiv Hamovića i Lazarevića

Zorana Mihajlović: Sad su na redu nadležni

Ministarka energetike i životne sredine Zorana Mihajlović kaže za Kurir da je rekla sve što je imala i da su sada na potezu druge institucije.- Sve što je bilo do Ministarstva mi smo uradili i sada nadležne institucije moraju da utvrde ko je odgovoran što je država u poslu sa strujom oštećena za milione - rekla nam je ministarka. Ona se veoma iznenadila kad smo rekli da imamo kompletnu krivičnu prijavu koju je Ministarstvo prosledilo tužilaštvu.Od Hamovića i Lazarevića juče nismo dobili komentar.Trgovali mazutom koji je sve vreme bio u skladištu!

- NIS je oko 80 procenata uvoza sirove nafte u 2001. godini realizovao preko firme J&S, sa sedištem na Kipru i u Varšavi, a čiji su vlasnici, prema saznanjima, bili tadašnji ministar Goran Novaković i tadašnji v. d. generalnog direktora NIS Dimitrije Vukčević. NIS je tada beležio velike gubitke jer je nekvalitetnu naftu plaćao kao kvalitetnu, dok su mazut davali ispod cene inostranim firmama. Onda su taj isti mazut, koji je sve vreme bio uskladišten u rezervoarima Rafinerije Novi Sad i Pančevo, preprodavali ukrug! Prvo su ugovorili njegov „izvoz“ inofirmama, zatim da se taj mazut „uveze“ u Srbiju, a onda da ga EPS besplatno proizvede u struju. Onda su, bez naplate ikakvih tranzita, tu struju prodali EFT po proizvodnoj ceni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track