OVAKO RENOVIRA PAJTIĆ: Na ruševine bacio 80 miliona!
Foto: Zorana Jevtić I Nikola Milićević

Nemilosrdno arče državne pare u Vojvodini

OVAKO RENOVIRA PAJTIĆ: Na ruševine bacio 80 miliona!

Društvo -
Fond za kapitalna ulaganja uplatio firmi „Gardi“ 715.000 evra da se dvorac u Novom Bečeju adaptira u objekat za decu, a radovi ni posle dve godine nisu počeli

BEOGRAD - Novac nestao, žrtve su deca.Pokrajinski Fond za kapitalna ulaganja praktično je bacio 715.000 evra državnih para namenjenih za adaptaciju dvorca Heterlend u Novom Bečeju, jer ugovoreni radovi već dve godine ne počinju. Iako je Fond novosadskoj firmi „Gardi“ još 2011. uplatio 81,5 miliona dinara za njegovu adaptaciju u objekat za decu s posebnim potrebama, zdanje je i dalje bez krova, prozora, vrata, zaraslo u šiblje - potpuno ruinirano.Smenjen zbog istrageUgovor za izvođenje radova zaključen je 17. marta 2011. između investitora - Opštine Novi Bečej, koju je zastupao tadašnji predsednik Milivoj Vrebalov, izvođača - firme „Gardi“ vlasnika Igora Reba, i finansijera - Fonda, na čijem čelu je bio Momčilo Milović.Ukupna vrednost radova je 156.125.643 dinara sa PDV, a rok za njihov završetak 310 kalendarskih dana, odnosno 1. januar 2012. Iako radovi nisu ni počeli, Fond je u četiri navrata 2011. uplatio ukupno 81.556.491 dinar, to jest oko 715.408 evra - 16. maja 46.837.693 dinara, 2. avgusta 11.787.470, 17. oktobra 8.256.497,42 i 27. decembra 12.769.020 i 1.905.809 dinara.- Ovaj slučaj je očigledan primer malverzacija u Fondu, čije poslovanje je predmet policijske istrage. Ispituje se i uloga Milovića, koji je u Fond došao kao čovek od poverenja Dušana Elezovića, predsednika IO DS i Bojana Pajtića, vojvođanskog premijera - navodi izvor Kurira.Vlada Vojvodine razrešila je Milovića funkcije direktora Fonda juna 2011, pred njegov odlazak na mesto generalnog konzula Srbije u Trstu. Na čelo Fonda 1. jula postavljen je Milovićev portparol, 23-godišnji (?!) Nebojša Malenković.- Milović je opozvan februara ove godine upravo zbog istrage u vezi sa sredstvima Fonda. O tome koliko se ozbiljno radilo u Fondu govori to da je za direktora postavljen čovek bez iskustva - dodaje naš sagovornik.Provera revizoraMilović nije bio dostupan za komentar.- Ne možete ga dobiti nikako. Nažalost, ne mogu ga dobiti ni ja, a kamoli vi. Ne živi ovde - kazala nam je njegova majka Vasiljka Milović, koja se javila na kućni broj telefona.Ostaje zato nejasno, između ostalog, i zašto je Milović odlučio da milione da baš firmi „Gardi“, na koju je naišao i državni revizor proveravajući poslovanje novosadskih javnih preduzeća za 2011. Utvrdio je, naime, da je firma „Gardi“ od Zavoda za izgradnju Novog Sada dobila 13 projekata, vrednih oko 35 miliona dinara, umesto da se za sve te poslove sprovede jedna javna nabavka, kao i da je isto preduzeće radilo rekonstrukciju nekoliko vrtića „Radosnog detinjstva“ bez prethodno raspisanog javnog poziva.

Najskuplja ruševina u Srbiji... Dvorac Heterlend u Novom Bečeju
Najskuplja ruševina u Srbiji... Dvorac Heterlend u Novom Bečeju

Ruina...Unutrašnjost dvorca Heterlend
Ruina...Unutrašnjost dvorca Heterlend

Reba: Kod nas je novacIgor Reba, vlasnik i direktor firme „Gardi“, potvrđuje da su od Fonda za kapitalna ulaganja dobili skoro 82 miliona dinara, ali da ni ekser nisu zakucali.- Sve to je tačno. Krenuli smo u adaptaciju, ali projekat je morao da bude promenjen. Zašto? Bilo je, recimo, predviđeno da krov bude promenjen 20 odsto, ali na terenu smo videli da mora biti postavljen potpuno nov. I niz takvih stvari. Međutim, mi za taj novi projekat nismo dobili saglasnost investitora - Opštine Novi Bečej, na čijem čelu je bio Vrebalov. Ne mogu da radim bez papira. Novac je i dalje kod nas, niko ga nije tražio - tvrdi Reba.

Vrebalov: Tužili smo izvođačaBivši predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov tvrdi da nije tačno da je zastoj u radovima nastao jer nije data saglasnost za promenu projekta.- To je glupost. Opština je prošle godine tužila firmu „Gardi“ i taj postupak je na sudu. Opština nije plaćala niti određivala koja firma će raditi adaptaciju. To je sve radio Fond za kapitalna ulaganja - kazao je Vrebalov.Na to je Reba odgovorio da za krivičnu prijavu „prvi put čuje“.

Fond Traži tek šestinu novcaNa pitanja šta je Fond preduzeo povodom ovog slučaja, dobili smo odgovor da su predložili raskid ugovora i povraćaj tek oko 123.000 evra (?!), što bi značilo da za nerad opraštaju 600.000 evra.- Pravne radnje za raskid ugovora i povraćaj sredstava su u toku (oko 14 miliona dinara) - piše u odgovoru Fonda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track