MONSTRUOZNO: Mafija švercuje toksični otpad!

Zatreće nam i seme i pleme

MONSTRUOZNO: Mafija švercuje toksični otpad!

Društvo -
„Pro-plast“ iz Sremske Mitrovice pod deklaracijom cink-oksida tajno iz zemlje izneo 2.200 tona opasnog otpada. Sumnja se da nije došao u Kinu, već da je prosut po prelasku granice

BEOGRAD - Da se tovar prosuo, moglo je doći do nezapamćene katastrofe.Firma „Pro-plast“ iz Sremske Mitrovice za poslednjih godinu i po dana navodno je izvezla u Kinu oko 2.200 tona opasnog toksičnog otpada s lažnim papirima da se radi o cink-oksidu, saznaje Kurir. Radili bez dozvoleOva opasna roba trebalo je da bude izvezena preko luke u Rijeci u Hrvatskoj, ali i preko Soluna u Grčkoj i Konstance u Rumuniji, zbog čega je policijska istraga dobila međunarodni karakter. Da zlo bude veće, zbog neisplativosti transporta u daleku Kinu, gde je trebalo da bude uništen u jednoj holandskoj fabrici, sumnja se da ove toksične materije tamo nisu ni stigle, već da su negde usput prosute. Policija uveliko istražuje ovaj slučaj, kao i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine s ministarkom Zoranom Mihajlović na čelu.Inače, ovaj otpad nastao je topljenjem sirovog gvožđa u preduzeću „Sirmijum stil“ iz Sremske Mitrovice, a kako je analizom utvrđeno, sadrži svega 30 odsto cink-oksida, dok 70 procenata čine toksične supstance olovo, arsen i kadmijum.- Firma „Pro-plast“ imala je dozvolu za otkup, skladištenje i prevoz opasnog toksičnog otpada na teritoriji Srbije, ali ne i za prekogranični promet. Umesto da po ceni od 150 do 180 evra po toni prerađuju opasan otpad iz firme „Sirmijum stil“, kako su bili ugovorili, oni su našli način kako da ga se oslobode. Pošto nije imala dozvolu za izvoz opasnog otpada, firma „Pro-plast“ ga je deklarisala kao cink-oksid i preko firme „Ekspert šped“ izvozila firmi „Lemi doel“ iz Skoplja, a oni dalje za Kinu - kaže izvor Kurira i dodaje da ovoj „mafijaškoj grupi“ nije bilo dovoljno to što su opasan otpad lažno deklarisali kao cink-oksid, već su lažno predstavljali i njegovu vrednost.Lažirali vrednost izvoza- U deklaracijama piše da količina izvezenog cink-oksida u 2013. vredi oko 30.000 dolara, iz čega proizlazi da tona vredi 21 dolar. Kako tona cink-oksida na svetskim berzama košta oko 1.800 dolara, carinici su shvatili da tu nešto smrdi. Analize su i potvrdile njihove sumnje. Bilo je upadljivo i to što je „Pro-plast“ ove godine duplirao izvoz u odnosu na 2012, što samo govori o tome koliko je ovaj posao bio unosan - kaže naš sagovornik i dodaje da je „Pro-plast“ na ovaj način u 2012. godini izvezao više od 700 tona toksičnog otpada, a ove godine 1.430 tona.U Upravi carina Kuriru je rečeno da su „upoznati s okolnostima ovog slučaja“, ali da u interesu dalje istrage ne mogu da iznose više informacija.

Odlučna...Zorana Mihajlović
Odlučna...Zorana Mihajlović

Imamo saglasnost ministarstvaDirektor firme „Pro-plast“ Predrag Racić tvrdi za Kurir da ima saglasnost Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine za izvoz jedinjenja cink-oksida u Kinu i da u tome nema ništa nezakonito.- Naša firma izvozi otpad iz metalurške proizvodnje za mnogo firmi iz regiona, a jedna od njih je i „Sirmijum stil“. Otpad se prethodno u našim pogonima pretvara u sirovinu, nusproizvod koji sadrži 30 procenata cink-oksida, 50 odsto gvožđa i 20 procenata ostalih elemenata koji nisu toksični - aluminijum, bakar... Mogli smo taj otpad da bacimo na deponiju i da ga neutrališemo krečom, ali nismo hteli jer imamo kupca u Kini. Inspekciji sa carine dali smo svu dokumentaciju - kaže Racić za Kurir.

Istražiti slučaj do kraja!Kako Kurir saznaje, iz firme „Pro-plast“ pokušali su da razgovaraju s ministarkom energetike Zoranom Mihajlović.- Došli su kod mene u subotu jer tad primam građane. Hteli su da razgovaraju o izvozu opasnog otpada, ali nisam htela da ih primim dok se istraga ne završi. Ministarstvo je po zahtevu preduzeća „Pro-plast“ samo dalo mišljenje vezano za postupanje s otpadom, na osnovu kojeg nije moguć izvoz ove robe. Od Uprave carina dobili smo službenu belešku u kojoj se navodi da je „Pro-plast“ robu deklarisao kao cink-oksid, iako su analize pokazale da je sadržaj cink-oksida u robi oko 30 odsto - kaže ministarka Mihajlović i dodaje da će insistirati da se izvoz opasnog otpada istraži do kraja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track