OPASNO: Sve više Srba boluje od polnih bolesti

Lepo vreme pojačalo želju za seksom, ali dovelo i do učestalog širenja infekcija

OPASNO: Sve više Srba boluje od polnih bolesti

Društvo -
Porastao broj zaraženih hlamidijom, gonorejom, kandidom i sifilisom, a pored češćih seksualnih kontakata, razlog su i lošija intimna higijena i odlazak na prljave bazene

BEOGRAD - Letnje vreme može da bude veoma rizično.Polno prenosive bolesti češće su tokom leta, tvrde lekari. Naime, u letnjem periodu zbog lepog vremena, novih poznanstava i češćih seksualnih kontakata dolazi do porasta broja polnih i kožnih infekcija. Najčešće polne infekcije su hlamidija, gonoreja, kondilomi, kandida, sifilis...Bakterije vole vrućineGinekolog dr Paja Momčilov kaže za Kurir da je nedovoljna higijena leti glavni krivac povećanog broja polnih bolesti.- Polno prenosive bolesti su bolesti koje se prenose polnim kontaktom i dodirom, a za vreme letnjeg perioda treba dodatno obratiti pažnju na higijenske uslove. Podrazumeva se da prvenstveno treba pokloniti veću pažnju intimnoj higijeni (češće pranje, nošenje adekvatnog veša). Treba izbegavati odlazak na bazene i kupališta koja nisu dovoljno čista - kaže Momčilov i dodaje da se tokom velikih vrućina lakše prenose bakterije i virusi.- Višesatno sedenje na betonu pored bazena i drugih kupališta može doprineti da se lakše dobiju neke vrste infekcije ili bakterije - kaže Momčilov.Mladi na udaruPrema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, najviši rizik od obolevanja registrovan je među mladima.- Polne bolesti najviše pogađaju mlade osobe uzrasta od 20 do 24 godine - kažu u Institutu.Lekari poručuju da je prevencija najbitnija i apeluju da se zaražene osobe na vreme obrate stručnjaku, jer infekcije i bolesti koje se blagovremeno ne otkriju mogu izazvati mnoge komplikacije, pa čak i sterilitet.(D. T.)

Hlamidija♦ peckanje pri mokrenju♦ pojačan vaginalni sekret♦ bol u donjem delu leđa♦ neuobičajen bol prilikom seksa♦ vaginalno krvarenje između ciklusa (menstruacija)

Kondilomi♦ roze tačkice♦ narasli plikovi na koži u genitalnom predelu♦ roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track