SRBIJA PLAČE ZA TIJANOM: Srce malog anđela nije izdržalo!

Devojčica izgubila bitku sa bolešću, organ nije stigao na vreme

SRBIJA PLAČE ZA TIJANOM: Srce malog anđela nije izdržalo!

Društvo -
Tijana Ognjanović preminula je u teškim mukama 15. jula u bolnici u Hjustonu, dve nedelje posle operacije i stavljanja na mehaničku pumpu, koja joj je pokretala srce

BEOGRAD - Neka joj je laka zemlja.

Devojčica Tijana Ognjanović (8), koja je ujedinila celu Srbiju kada je za nju prikupljan novac za transplantaciju srca, preminula je 15. jula u bolnici u Hjustonu, dve nedelje posle operacije koja je trebalo da joj olakša dane do dobijanja novog srca.

Nesrećna devojčica je s roditeljima otišla u Ameriku u aprilu ove godine, ali i pored lavovske borbe, nije izdržala. Sahrana male Tijane biće nedelju 22. jula u 11 sati na Beogradskom groblju Lešće.Kobna noćIz Fondacije „Karađorđević“, koja je mnogo pomogla u smanjenju cene transplantacije i puta u Hjuston, stiglo je zvanično saopštenje o Tijaninim poslednjim danima i smrti.- Pre dve nedelje, početkom jula, iskrsle su nove komplikacije i Tijani je stanje počelo da se pogoršava. Da bi joj spasli život, lekari su odlučili da urade operaciju i da je stave na mehaničku pumpu, koja će joj pokretati srce. Operacija, koju su radili vrhunski svetski kardiolozi, trajala je više od devet sati. Tijana je uspela da se izbori s ovim problemom i po završenoj operaciji počela je da se oporavlja. Lekari su roditeljima rekli da će organizmu biti potrebno bar dva meseca da se oporavi da bi transplantacija uopšte bila moguća. Prvi put za šest godina Tijanino srce radilo je kapacitetom većim od 70 odsto. Nažalost, u noći između nedelje i ponedeljka došlo je do naglog otkazivanja bubrega, zatim jetre i na kraju do obilnog krvarenja na mozgu. Tijanin organizam nije uspeo da se izbori i njen život se ugasio u ranim jutarnjim satima - kažu iz Fondacije.I teksaska bolnica u Hjustonu potvrdila je za Kurir tragičnu vest.- Nažalost, možemo da potvrdimo da je devojčica Tijana Ognjanović preminula. Nismo ovlašćeni da dajemo bilo kakve dodatne informacije - rekli su nam u PR službi bolnice u kojoj se mala Tijana lečila.U kući samo prabakaKurir je više puta pokušao da stupi u kontakt s Tijaninim roditeljima Jelenom i Nebojšom, ali oni nisu odgovarali na pozive. U njihovoj porodičnoj kući na Rakovici u Beogradu juče je bilo tiho. U kući smo zatekli samo Tijaninu prabaku, koja ni sama nije imala nikakve vesti o svojoj maloj praunuci.- Ja sam ovde skroz sama. Čuvam kuću. Čekam da mi nešto jave, non-stop sam pored telefona, ali niko ne zove. Mnogo se plašim, nisu se javljali 15 dana. Bojim se da mojoj maloj devojčici nešto nije pozlilo. Poslednji put sam čula da joj je otekao stomačić i da joj nije baš dobro. Znam i da su joj izvadili zub. Samo me je strah da se nešto loše ne desi - priča kroz suze zabrinuta prabaka.Bolesna šest godinaPodsetimo, Tijana se razbolela sa dve i po godine. Tada joj je popustio srčani mišić i lekari su joj konstatovali restriktivnu kardiomiopatiju. Jedina nada je bila transplantacija srca. Roditelji su prvo pokušali da je obave u Beču, ali nažalost, tamo su je odbili zbog lošeg stanja drugih organa. Jedina klinika koja je pristala da operiše devojčicu je Teksas čildrens hospital u Hjustonu, ali su za transplantaciju srca tražili čak 710.000 dolara. Kurir je jedan od prvih medija koji je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći.

Ljubica Adamić
Ljubica Adamić

Dr Kurir 22. oktobar 2012.
Dr Kurir 22. oktobar 2012.

Kurir 3. aril 2013
Kurir 3. aril 2013

Šimi Adamić
Šimi Adamić

Jadno dete, jadni roditeljiŠimiju Adamiću, ocu bolesne Ljubice (2), koja takođe boluje od kardiomiopatije i u bolnici u Beču čeka novo srce, vest o Tijaninoj smrti veoma je teško pala. On je poznavao devojčicu i njene roditelje, a jedno vreme su zajedno bili u bolnici u Beču:- Pa to je strašno. Jadno dete, jadni roditelji. To je užasna tragedija. Neka prime moje iskreno saučešće.

Kako smo pomagali Tijani♦ Dr Kurir je prvi pokrenuo akciju za pomoć devojčici 22. oktobra 2012. godine♦ Kurir je danima pozivao biznismene, političare, privrednike i druge javne ličnosti da se uključe u humanitarnu akciju♦ Za samo jedan dan, preko naših poziva, prikupljeno je 30.000 evra. Tim tempom smo nastavili sve dok nije sakupljen sav novac, više od 710.000 dolara♦ U akciji prikupljanja novca istakao se i glumac Sergej Trifunović, koji je u emisiji „Veliki brat“ na televiziji B 92 pozvao gledaoce da, umesto glasanja za ukućane, uplate novac za operaciju devojčice Tijane Ognjanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track