ZAKUP DEPOA: Kriju ugovor koji nas košta dva miliona evra
Foto: Dado Djilas

Sramno ponašanje Ministarstva kulture

ZAKUP DEPOA: Kriju ugovor koji nas košta dva miliona evra

Društvo -
Na dokumentima o saradnji sa „Kunsttransom“ u tri verzije delovi teksta žvrljani i menjani rukom, pa tek onda paraf irani

BEOGRAD - Mutljavine u institucijama kulture.Ministarstvo kulture i Narodni muzej potpisali su ugovor o trajnoj saradnji sa austrijskom firmom „Kunsttrans“ kojim se muzej obavezao da će ovoj firmi plaćati 35.251 evro mesečno na ime zakupa depoa za smeštanje umetničkih dela, i to dok traje rekonstrukcija muzeja, objavio je portal Pištaljka.- Zbog neisplaćenih zakupnina za depo u Krnjači, koji muzej nikad nije ni koristio, Privredni sud u Beogradu doneo je 25. februara ove godine rešenje kojim se nalaže isplata skoro dva miliona evra iz budžeta Srbije firmi „Kunsttrans“. Tokom istraživanja ugovora o zakupu otkriveno je da ugovor o trajnoj saradnji zaista postoji, i to tako što smo od Ministarstva kulture dobili čak tri različite verzije ugovora - navodi Pištaljka.Ministarstvo kulture je od javnosti skrivalo ugovore o trajnoj saradnji, ali ipak su dokumenta dobijena, i to u tri verzije. U prvoj verziji ugovora o zakupu na prvoj strani spominje se ugovor o trajnoj saradnji između države i privatne inostrane firme „Kunsttrans“, ali je ta rečenica u ugovoru precrtana hemijskom olovkom. I u aneksu ugovora bilo je ispravki rukom, pa su rokovi žvrljani i menjani, pa tek onda parafirani.Bivši ministar kulture Dragan Kojadinović kaže za Pištaljku da dopisivanje datuma u ugovoru nije neuobičajeno jer se često čeka datum kada će ministar potpisati neki dokument. On navodi da je takođe prihvatljivo da ministar dokument parafira u dnu strane, a kad je reč o precrtavanju, on misli da je to aljkavo i da je moguće da je neko tek kasnije žvrljao po dokumentu.(S. S.)

Krivična prijavaMinistarstvo kulture i informisanja podnelo je zahtev Republičkom javnom tužilaštvu za podizanje krivične prijave protiv odgovornih lica zbog zaključivanja ugovora o poslovnoj saradnji između Narodnog muzeja u Beogradu i preduzeća za prevoz, usluge i trgovinu „Kunsttrans“. Zahtev se odnosi i na odgovorna lica u Ministarstvu koja su bila upoznata s tim i saglasila se sa zaključivanjem ovako štetnog ugovora, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track