NEZAJAŽLJIVI: Lekari ojadili budžet za čak 2,1 milion evra
Foto: Fonet

Podnete krivične prijave protiv 15 doktora

NEZAJAŽLJIVI: Lekari ojadili budžet za čak 2,1 milion evra

Društvo -
Zaposleni u Kliničkom centru Srbije tražili naknadu za prekovremeni rad iako su intervencije obavljali u radnom vremenu i na taj način oštetili državu i građane

BEOGRAD - Obogatili se koristeći rupe u zakonu!Uprava Kliničkog centra Srbije podnela je krivične prijave protiv 15 lekara, među kojima je i Đorđe Bajec, bivši direktor KCS, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i na ime dopunskog rada u periodu od 1. januara 2010. do 5. novembra 2012. godine oštetili državu za 2,1 milion evra!Lagali o raduPrema izveštaju RFZO, koji je juče predstavio KCS, postoji sumnja da je tih 15 osoba prisvojilo novac tako što su lekarske poslove izvršavali u redovno radno vreme, a prijavljivali kao dopunske. Intervencije o kojima je reč obavljane su 2011. godine.- Krivične prijave, između ostalih, podnete su protiv bivšeg direktora i zamenika direktora Klinike za kardiologiju Miodraga Ostojića i Branka Beleslina, kao i protiv bivšeg direktora i zamenika direktora Klinike za kardiohirurgiju Mileta Vraneša i Petra Đukića. Prijavom je obuhvaćen i bivši direktor KCS Đorđe Bajec, koji je u vreme izvršenja spornih radnji bio direktor te institucije - naveo je Jovan Atanasijević, pomoćnik direktora KCS .Prema njegovim rečima, komisija RFZO dostavila je KCS zapisnik o nepravilnostima u radu lekara na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju, kao i da od njih potražuju 217.402.020 dinara za operacije koje su prikazivane da su rađene u dopunskom radu, a obavljane su u radno vreme.Do tužilaštvaDirektor KCS Miljko Ristić kao primer je naveo da je na Klinici za kardiohirurgiju naplaćeno 177 intervencija, a da je čak 176 odrađeno u redovno radno vreme.- Izračunali smo da su lekari na ime ovakvog rada mesečno zarađivali između pet i šest hiljada evra. Ovo nije išlo na štetu pacijenata, ali je ona svakako napravljena budžetu Srbije, ali i KCS jer mi taj novac ne možemo da vratimo. Pomenuti lekari nisu suspendovani, ali su krivične prijave i izveštaj RFZO prosleđeni tužilaštvu. Očekujemo da će ono u kratkom roku odraditi svoj deo posla - objasnio je Miljko Ristić, direktor KCS, i dodao da je za neke intervencije zabeleženo da su obavljene na klinici u Nišu, ali po redovnom rasporedu lekari su bili u Beogradu.On dodaje da je bilo ukupno oko 3.000 intervencija i da je većina urađena u radno vreme.

Radili na tri mestaMiljko Ristić naveo je da su, kad je reč o radu koji su u to vreme obavljali stručnjaci s Klinike za kardiohirurgiju KCS koji su odlazili u KC Niš radi osposobljavanja niških lekara i medicinskog osoblja za rad na kardiohirurgiji, ti lekari bili plaćeni za rad na tri mesta: u KCS, na Medicinskom fakultetu u Beogradu i u KC Niš, sve u redovno radno vreme, što je, prema njegovoj oceni, kršenje važećih propisa.

Policija u KCSOsim navedenih krivičnih prijava, Miljko Ristić pomenuo je da su po njegovom pozivu u KCS već nedelju dana i viša kriminalistička policija.- Taj poziv sam uputio zbog sumnje da je bilo malverzacija pri održavanju aparata u operacionoj sali ili održavanja rendgen aparata, jer su usluge za njihovo održavanje višestruko veće od realnih - kazao je Ristić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track