Anita Balaž: Sad se više ničeg ne plašim, idem na operaciju

Deca mogu na lečenje u inostranstvu

Anita Balaž: Sad se više ničeg ne plašim, idem na operaciju

Društvo -
Želim da se sve što pre završi. Jedva čekam operaciju, jer želim što pre da ozdravim, kaže Anita

Beograd - Konačno lepe vesti za bolesnu decu.Svi građani moći će na osnovu konzilijarne odluke nadležne komisije da se podvrgnu transplantaciji srca u inostranstvu, odlučio je sinoć Upravni odbor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, a na osnovu konsultacija s Ministarstvom zdravlja i direkcijom Fonda. Prema tome, dvanaestogodišnja Anita Balaž, na osnovu odluke nadležnog konsultanta iz bolnice AKH iz Beča, može da ide na lečenje i transplantaciju srca i pluća o trošku ovog fonda odnosno države Srbije.Presrećna devojčicaU saopštenju informativne službe RFZO navedeno je da je odluka doneta na vanrednoj sednici Upravnog odbora RFZO, na veliko zalaganje direktora, prof. dr Momčila Babića, čime je nađeno rešenje kako bi mala Anita otišla na lečenje.Anita Balaž je za Kurir sinoć kroz suze rekla da je čula vest i da je presrećna.- Mojoj sreći nema kraja. Verovali ili ne, jedva čekam operaciju, jer samo želim što pre da ozdravim. Ničega se ne plašim i želim da se sve što pre završi - rekla nam je Anita.Njena majka Ksenija takođe je presrećna, ali, kako kaže, još ne sme da se raduje.- Posle svega što se desilo, jednostavno ne smem previše da se nadam. Kad sam čula vest, bila sam u šoku, mislila sam da sanjam. Javili su mi da u četvrtak već idemo u Tiršovu da doktori pregledaju Anitu i da se dogovorimo o zahvatu - kaže Ksenija za Kurir.Teška bolestAnita boluje od restriktivne kardiomiopatije i jedini lek za nju je transplantacija srca i pluća.Rođena je kao zdrava beba, ali od trećeg meseca počinju prehlade, zatim bronhitis i sa pet meseci završava u Institutu za majku i dete, pošto su joj dijagnostikovali astmu. U aprilu 2012. ustanovljeno je da su problemi s disajnim putevima zapravo posledica retke bolesti srca. U julu je urađena magnetna rezonanca u Tiršovoj i dijagnoza je potvrđena. Doktori su rekli da je Anita s takvim srcem rođena.

Presrećne... Anita i njena majka Ksenija Balaž
Presrećne... Anita i njena majka Ksenija Balaž

Jedini spas dve transplantacijeKod Anite je izražena insuficijencija mitralne i trikuspidalne valvule i onemogućeno joj je da se normalno kreće i živi kao druga deca zbog velikog zamaranja. Kateterizacijom je ustanovljeno da njeno srce neće moći da bude u boljem stanju nego što je sada, što znači da će jedini spas biti transplantacija, a kako su pluća već veoma oštećena, transplantacija srca nije dovoljna, pa će paralalno morati da se uradi i presađivanje pluća.

Razum je pobedioVladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da je razum pobedio.- Bilo je nepravedno da deca nemaju pravu pomoć. Insistirali smo na promeni pravilnika i u tome uspeli. U četvrtak ćemo imati konzilijum na Dečjoj klinici, doći će profesor Arnold Cukerman, šef transplantacione kardiohirurgije u Beču, i tada ćemo se dogovoriti o dinamici lečenja dece sa oboljenjima srca i pluća - izjavio je Đukić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track