PREKRAJANJE ISTORIJE: Nemci Miloševića svrstali uz Hitlera!
Foto: Rojter

Neosnovano poređenje

PREKRAJANJE ISTORIJE: Nemci Miloševića svrstali uz Hitlera!

Društvo -
Sudeći po autorima izložbe "Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga" Slobodan Milošević i Srbija devedesetih godina prošlog veka su svrstani u rang Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke

NIRNBERG - Sudeći po autorima izložbe "Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga" koja je nedavno osvanula u Memorijalnom muzeju Nirnberškog suđenja, Slobodan Milošević i Srbija devedesetih godina prošlog veka su svrstani u rang Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke.U šokantnoj postavci, bivši predsednik SRJ i srpsko rukovodstvo su prikazani kao jedini krivci za zločine na teritoriji bivše SFRJ, posebno kada je reč o događajima u Srebrenici i na Kosovu, a Miloševiću je prilepljen takav epitet iako mu je zbog naprasne smrti obustavljeno suđenje u Haškom tribunalu, pa je po svim pravnim merilima nevin.

"Iskreno, bilo je samo pitanje dana kada će se pojednostavljena, crno-bela slika ratova na prostoru SFRJ iz političko-medijskih kuloara prebaciti u udžbenike i muzeje. Nažalost, ova postavka je samo finale u strašnom i opasnom prekrajanju istorije za koju su podjednako zaslužni i nekadašnji akteri sukoba iz Slovenije, Zagreba i Sarajeva, sile sa Zapada, ali i brojne nevladine organizacije i srpska opozicija koji su to svojevremeno koristili za obračun sa Miloševićem. Svi oni su doprineli stvaranju opasnog i sumnjivog falsifikata koji se ne završava ovde, već se plašim da će uskoro biti i jedan od uslova Srbiji za evropske integracije, a novi instrument pritiska na Republiku Srpsku", kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Istoričar i naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac je revoltiran bezočnošću autora izložbe zbog čega smatra da Vlada Srbije što pre treba da reaguje.

"Naša vlada bi istog momenta morala da uputi protest Nemačkoj. Na ovaj način Nemačka direktno podriva presudu Međunarodnog suda pravde po kojoj Srbija nije umešana u događaje u Srebrenici, a o navodnom genocidu na Kosovu je i sama Del Ponte koja je pisala optužnicu, kazala da je nemoguće dokazati", ističe Bjelajac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track