Austrijski kardiohirurg u Beogradu: Tražiću rešenje za srpsku decu!

Saradnja između Srbije i AKH klinike u Beču

Austrijski kardiohirurg u Beogradu: Tražiću rešenje za srpsku decu!

Društvo -
kardiohirurg Andreas Cukerman će danas doputovati u Srbiju i pregledati petoro dece kojima je hitno potrebna transplantacija srca, a među kojima je i mala Anita Balaž (12)

BEOGRAD - Želim da pomognem bolesnoj deci u Srbiji i vašim lekarima, koji su odlični. Uvek sam s njima imao dobru saradnju i znam da u budućnosti uspešno mogu da rade transplantacije srca - kaže čuveni austrijski kardiohirurg Andreas Cukerman sa prestižne AKH klinike u Beču.On će danas doputovati u Srbiju i pregledati petoro dece kojima je hitno potrebna transplantacija srca, a među kojima je i mala Anita Balaž (12)."Glavni cilj moje posete je otpočinjanje zvanične saradnje između Srbije i AKH klinike u Beču. Austrija je član Eurotransplanta, a Srbija nije i zbog toga samo mali broj pacijenata iz vaše zemlje može da se stavi na našu listu čekanja. Pokušaću da to promenim, da nađem rešenje za bolesnu srpsku decu - priča Cukerman.Austrijski lekar velikog srca namerava da pomogne svoj srpskoj deci za koju to bude moguće, ali ne želi da se sve završi na transplantacijama u Beču. Zato će, kaže, učiniti sve da pomogne Srbiji da postane članica Eurotransplanta i da uz pomoć austrijskih kolega započne svoj sopstveni program transplantacije. "Odlazak pacijenta u Beč na presađivanje je samo kratkoročno rešenje. Krajnji cilj je da se pomogne izgradnji srpskog Centra za transplantacije srca za decu i odrasle, gde bi radili stručnjaci koje bismo u Beču obučili za presađivanja i brigu o pacijentima nakon toga. Operacija je samo prvi korak, jer je posle važno učiniti sve da telo ne odbaci novi organ. Zato pacijenti moraju biti doživotno praćeni u tako jednom centru i moj cilj je da ga Srbija dobije - poručuje čuveni austrijski kardiohirurg. Srpske kolege bi, kaže Cukerman, rado podučavao jer je i ranije sarađivao sa njima i uverio se da naša zemlja “ima zaista velike lekare”.Osim u Austriji, ovaj lekar je poznat širom sveta kao priznati lider za transplantacije srca. Inače je šef odeljenja kardiohirurgije na Medicinskom univerzitetu u Beču, u okviru kog se nalazi AKH klinika, i direktor je programa za transplantaciju srca u Austriji. Učestvovao je u više od 1.000 grudnih transplantacija, dobitnik je brojnih nagrada za izuzetan doprinos u oblasti transplantacije i ima 134 publikacije u stručnim časopisima.

OPERISAO MALU ANĐELU: Cukerman je najbolji čovek na svetu!Klinika u Beču najčešće je odredište naše dece obolele od kardiomiopatije, jer je najbliža i najbolja u regionu, pa je dr Andreas Cukerman i ranije operisao naše pacijente. Poslednja je bila Anđela Aleksić (13) iz okoline Bujanovca koja se nedavno vratila sa novim srcem, zdrava i nasmejana. Sa doktorom Cukermanom razmenjuje mejlove skoro svaki dan, a na pitanje kakav je, u cugu kaže da je najbolji čovek na svetu.- Anđela ga obožava i stalno je na vezi sa njim mejlom. U bolnici ju je non-stop obilazio. Divan je čovek, maksimalno posvećen pacijentima - kaže Anđelina mama Marina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja