RATARSKA RAMPA: Blokada uklonjena dok traju razgovori sa Ljajićem
Foto: Tanjug

Pančevo-Beograd

RATARSKA RAMPA: Blokada uklonjena dok traju razgovori sa Ljajićem

Društvo -
Traže da vicepremijer Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, zatim dodatni otkup za potrebe Robnih rezervi 200.000 tona pšenice po ceni od 20 dinara za kilogram, kao i otkup 200.000 tona kukuruza po ceni od 18 dinara za kilogram

BEOGRAD - Poljoprivrednici iz južnog Banata, nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, kukuruza i suncokreta, prekinuli su danas oko podneva blokadu novog puta Pančevo-Beograd, nakon što je njihova delegacija otišla na razgovore sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.

Član Organizacionog odbora protesta Jovan Negovan rekao je da je delegacija otišla na razgovore sa Ljajićem koji počinju oko 14 sati. On je rekao da će se tek nakon tog razgovora odlučivati da li će se nastaviti traktorska blokada, odnosno na koji način će se protest odvijati. Poljoprivrednici iz južnog Banata, nezadovoljne otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, počeli su proteste u sredu ujutro.

Oni su želeli da sa nekoliko stotina traktora u protestnoj vožnji dođu ispred Vlade Srbije i svoje zahteve za rešavanje problema predaju premijeru Ivici Dačiću i vicepremijeru Aleksandru Vučiću, ali ih je policija zaustavila na ulazu u Pančevo. Poljoprivrednici su blokirali pančevačku i luku na Dunavu i silose kompanije Graneksport iz Pančeva i podržali blokadu uljara u Zrenjaninu i Novoj Crnji. Juče juutru su predali zahteve Vladi Srbije za rešenje problema sa očekivanjem da Vlada pre svega posreduje u njihovim pregovorima sa uljarama oko otkupne cene suncokreta.

Oni traže da prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić suzbije kartelsko ponašanje u industriji ulja i dogovaranju otkupne cene suncokreta. Traže i da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, dodatni otkup za potrebe Robnih rezervi 200.000 tona pšenice ovogodišnjeg roda po ceni od 20 dinara za kilogram, kao i otkup 200.000 tona kukuruza po ceni od 18 dinara za kilogram.

Poljoprivrednici su juče organizovali dvočasovnu blokadu puta Pančevo-Beograd od 12 do 14 sati, da bi blokadu nastavili od 16.00 do danas u podne na svaka dva sata, uz pauzu od sat vremena, nezadovoljni što niko od nadležnih nije hteo da ih primi na razgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track