Međunarodni festival joge na Adi
Foto: Beoinfo

Za zdravlje

Međunarodni festival joge na Adi

Beograd -
U Srbiji je joga praksa obuhvaćena zakonskim propisima o sportu ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu

BEOGRAD - Dvodnevni Međunarodni festival joge održaće se u subotu po podne na Adi Ciganliji, ispred restorana "Jezero".

Osim predstavnika joga centara iz 33 grada Srbije, učešće su najavili predstavnici Joga saveza Češke, Crne Gore, Bugarske, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije, a očekuju se i predstavnici drugih evropskih zemalja Azije i Rusije.

Na manifestaciji će posebna pažnja biti posvećena predstavljanju trenutno najpopularnijeg stila joge u svetu Art Joge Similiris koju će predstaviti revijalni sastav Art joge Joga saveza Srbije.

Joga, disciplina samorazvoja stara hiljadama godina, nastala je u Indiji u periodu susretanja dravidske i arijevske kulture. Joga filozofija podstiče kreiranje zdravog životnog stila koji se ogleda u negovanju i oplemenjivanju svakodnevice.

Joga preporučuje svakodnevnu negu telesnog zdravlja joga asanama (položajima), tehnikama disanja (pranajama), tehnikama koncentracije, tehnikama relaksacije, ali i negu emocionalne, intelektualne i socijalne dimenzije života.

Danas su joga tehnike važne u zdravstvenoj preventivi, kao i rehabilitaciji, a prisutne su i u psihoterapeutskim metodama kao vid relaksacionih vežbi koje su nezavisni terapeutski metod. Značaj praktikovanja joge sve više se ogleda i u rezultatima koji se postižu u radu s decom sa posebnim potrebama i osobama trećeg doba.

U Srbiji je joga praksa obuhvaćena zakonskim propisima o sportu ali i u zakonskim aktima koji je opredeljuju kao pomoćnu zdravstvenu metodu. U drugim evropskim zemljama joga se prepoznaje i kao svojevrstan kulturološki fenomen pa ministarstva kulture delove joga prakse prepoznaju kao svojevrsne programe kulturne animacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja