Bičevanje žena, veštice, omlet od 4.500 jaja... Ovo su najbizarniji običaji na Uskrs! Mnogi će vas šokirati!
Uskrs je jedan od najvećih praznika u hrišćanskom kalendaru, a kao i svaki praznik, prate ga brojni običaji. Kod nas su prve asocijacije farbana jaja, uskršnje zeke i pilići, ali širom sveta postoje i veoma neobični načini obeležavanja ovog praznika.
Ove godine Uskrs se obeležava u nedelju, 20. aprila. Vaskrsenje se proslavlja tri dana, a vernici se tradicionalno pozdravljaju rečima: "Hristos voskrese", na šta se odgovara: "Vaistinu voskrese". Ovaj pozdrav traje sve do Spasovdana, četrdesetog dana nakon Vaskrsa.
Najznačajniji dani u crkvenom kalendaru su Veliki petak, Velika subota i Vaskrs. Čak i oni koji retko posećuju crkvu, tada odlaze da se pomole - za pokoj duša svojih predaka i zdravlje potomaka.
I dok mi imamo svoje običaje, pogledajmo kako Uskrs izgleda u drugim krajevima sveta:
Bičevanje žena - Češka i Slovačka
Na Uskršnji ponedeljak, muškarci i dečaci u Češkoj i Slovačkoj "šibaju" žene simbolično - vrbovim grančicama ukrašenim trakama. Veruje se da ovaj običaj donosi zdravlje i lepotu. Iako deluje neobično, žene u njemu rado učestvuju, a ceo ritual ima i veze sa simbolikom plodnosti.
Uskršnje jagnje od putera - Rusija
U Rusiji se na Uskrs tradicionalno služi večera uz puter oblikovan kao jagnje.Jagnje simbolizuje nevinost, čistoću i povezanost sa Isusom. Veruje se da donosi sreću ako ga ugledate na trpezi.
Trka Bogorodice - Italija
U gradiću Sulmona na jugu Italije, svake godine održava se povorka "La Madonna Che Scappa" - posvećena trenutku kada je Devica Marija videla vaskrslog Hrista. Vernici nose statue kroz grad sve do crkve San Filipo Neri, gde se objavljuje radosna vest o Hristovom vaskrsenju.
Uskršnje veštice - Švedska
Devojčice u Švedskoj se oblače kao "uskršnje veštice", sa ofarbanim licima, metlama i bakarnim kotlićima. Obilaze komšije tražeći slatkiše, slično kao za Noć veštica. Ova tradicija potiče iz starog verovanja da su se veštice okupljale pre Uskrsa da prave planove s đavolom.
Džinovski omlet - Francuska
U mestu O (Haux) na jugozapadu Francuske, svake godine se na Uskršnji ponedeljak pravi omlet za hiljadu ljudi - od čak 4.500 jaja! Porodice najpre razbijaju jaja kod kuće, a zatim se okupljaju na trgu gde se priprema velika gozba.
Bilo da praznik doživljavate kao verski, porodični ili kulturni trenutak okupljanja - Uskrs širom sveta nosi pregršt zanimljivih običaja koji nas podsećaju na važnost zajedništva, nade i novog početka.
Kurir.rs/ Novosti