SPASENI: Inspekcija zatvorila dom za stare u Kumodražu
Foto: Zorana Jeftić

Pomoć za najstarije posle pisanja Kurira

SPASENI: Inspekcija zatvorila dom za stare u Kumodražu

Društvo -
Inspektorka Ministarstva rada i socijalne politike donela rešenje kojim se stavlja katanac na dom u Kumodražu, a korisnici će biti iseljeni u roku od tri dana

BEOGRAD - Zahvaljujući Kuriru, ugroženi će biti spaseni.Posle našeg pisanja o nelegalnom staračkom domu u Kumodražu, kojim upravljaju majka i ćerka Gordana i Nevena Jončić, a u kojem u nehumanim uslovima živi pet-šest staraca, na teren je izašla inspekcija Ministarstva rada i socijalne politika, koja je ustanovila da dom nema dozvolu za rad.- Konstatovano je da vlasnica objekta vrši protivzakonitu delatnost smeštaja i socijalne zaštite starih lica. Inspekcijska služba Ministarstva izdala je usmeno rešenje Neveni Jončić o zabrani daljeg vršenja delatnosti i dat je rok od tri dana da se lica kojima je do trenutka inspekcijskog nadzora pružala usluge isele - piše u saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike. Kako Kurir saznaje, korisnici tog doma biće smešteni u neki od državnih domova za stare. Podsetimo, Kurir je više puta pisao o ovoj ustanovi, koju korisnici zbog stravičnih uslova i iživljavanja vlasnica nazivaju logorom.Vezivala pacijenteNašem listu javile su se dve negovateljice koje su, kako kažu, imale tu nesreću da rade u ozloglašenom domu. Jedna od njih je Dajana Vlahović (21) iz Pančeva, koja kaže da je dva meseca radila u domu u groznim uslovima.- Nevena je znala i da digne ruku na neke korisnike doma. Dešavalo se da vezuje pacijente za krevet i da ih udari kad se pobune. Jednom prilikom, bila je nervozna i gađala me je deterdžentom za sudove i pobacala je sve moje stvari. Pacijenti su se kupali jednom u sedam dana, a za hranu su imali skoro svakog dana poparu i kuvani kupus bez mesa. Čak nam je naređivala da u veliku šerpu, u kojoj se kuva za osam osoba, stavimo samo dve kesice čaja i to dajemo korisnicima uz obrok - kaže Dajana i dodaje da je dom tad bio u Jajincima, a da su se kasnije prebacili u Kumodraž.Opljačkali gaPrema njenim rečima, slikara Dragana Momčilovića (61), o kom je Kurir pisao, a koji je sedam godina bukvalno zarobljen u domu, Nevena i njen tadašnji dečko bukvalno su opljačkali.- Nevenin dečko čuo je da Dragan ima penziju, pa mu je poturio papire i preko njegovih primanja digao je kredit. O tome su svi u domu pričali, a dečko je uzeo pare i nestao. Kad sam sve to videla, dala sam otkaz - kaže bivša radnica.Sličnu priču čuli smo i od negovateljice Bose D., koja je takođe radila na tom mestu.- Ljudi u njega uđu normalne težine, a posle dva-tri meseca postanu senke zbog izgladnjivanja - tvrdi Bosa.

Zabrana... Inspektorka posle kontrole doma
Zabrana... Inspektorka posle kontrole doma

http://www.youtube.com/watch?v=0FDz2GutV7I

Obavestićemo tužilaštvoIz Ministarstva rada kažu da će se slučaj prijaviti nadležnom tužilaštvu, a da će se o Momčiloviću pobrinuti centar za socijalni rad.- O stanju gospodina Momčilovića i potrebi da mu se obezbedi smeštaj po napuštanju objekta obavešten je Gradski centar za socijalni rad, koji će odmah preduzeti druge mere pomoći. Ministarstvo će o mogućoj zloupotrebi Momčilovića pismeno obavestiti nadležno tužilaštvo - kažu iz Ministarstva.

Neću da vam otvorimNakon što je inspekcija završila uviđaj, novinari Kurira pozvonili su na vrata ozloglašenog doma, međutim niko nije otvarao. Tek posle 10 minuta, oglasila se Nevena i rekla da odemo i da nam neće otvoriti vrata.- Nemojte da zvonite više. Idite odavde. Neću da vam otvorim vrata, imam na to pravo - rekla je Nevena Jončić, koja nije želela da odgovori na optužbe bivših negovateljica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track