Miloš je najmlađi nastavnik u školi, ima tek 23 godine, a kulinarstvom se bavi punu deceniju! Proslavio Srbiju na važnom takmičenju FOTO
Miloš Novakov iz Vojke živi i radi u Inđiji, ima samo 23 godine i već pune tri radi kao nastavnik kulinarstva u Srednjoj školi "Dr Đorđe Natošević", a čitavu deceniju se bavi kulinarstvom!
Ovaj mladi nastavnik već ima internacionalnu karijeru jer je nedavno predstavljao Srbiju na internacionalnom takmičenju u Azerbejdžanu Gold Shah 2025, gde je osvojio zlatnu medalju. Inače redovno učestvuje na inostranim i domaćim takmičenjima, gde, kaže, unapređuje svoje znanje i veštine i planira i da se oproba na kulinarskoj olimpijadi u Luksemburgu.
Živi svoj san
- U prosvetu sam ušao jako mlad i trenutno sam najmlađi nastavnik u školi. Srednju školu, trogodišnji smer za kuvara, završio sam u Inđiji.
- Odmalena sam znao da ću se baviti ovim poslom i još od treće godine video sam sebe u kuhinji. Visoka škola mi je omogućila da vidim kako izgleda profesionalni kuvar. Pohađao sam stručnu praksu s raznim poznatim kuvarima, dok sam za vreme srednje znanja sticao po restoranima. Danas radim u školi s decom i jednim delom sam ispunio svoj san. Iako sam mlad, đaci me gledaju kao osobu koja ih razume i na njih gledam iz ugla školske klupe, ali sa autoritetom i dobrim pristupom koji im je potreban - kaže Miloš za Kurir.
Naš mladi nacionalni tim koji je predstavljao Srbiju na takmičenju u Azerbejdžanu, na kom je učestvovalo stotinak zemalja, pripremao je predjelo, glavno jelo i dezert.
Mentor i autoritet
- Spremao sam predjelo od karfiola, glavno jelo je bilo od piletine i desert kolač od šargarepe. Nisam želeo predjelom previše da otežam glavno jelo i ono je trebalo goste da uvede u proces uživanja. Reakcije su bile pozitivne i nama je bila čast i zadovoljstvo predstavljati našu zemlju, a kao rezultat tog truda, kući sam doneo medalju. Inače, trenutno najviše volim da spremam italijansku i francusku kuhinju, upoznajem se s tradicijom, poreklom i nastankom kuvanja koji su se razvili od njih. Ipak, sebe sam gradio preko naše nacionalne kuhinje.
- Obožavam da spremam sarmu, punjenu papriku, svadbarski kupus, domaće kiflice, salčiće, štrudle, šapice, pošto sam ja iz sremskog dela, a mi smo poznati po domaćim kolačima - nabraja Novakov i ističe da profesionalni kuvar treba da zna sve da spremi i ne može da ne voli neko jelo, jer to jelo mora da se proba pre nego što se servira, a gost treba da bude srećan i da mu se otvori apetit:
- Sigurno ću ostati u našoj zemlji da završim master studije, a i sebe sam pronašao u prosveti, stičem znanje i deci sam mentor i autoritet da postanu uspešni u ovom poslu.
