PROTEST RATARA: Dijamant pod traktorskom blokadom

Nezadovoljni otkupnom cenom

PROTEST RATARA: Dijamant pod traktorskom blokadom

Društvo -
Ponuđeno im je povećanje otkupne cene suncokreta na 25 dinara po kilogramu bez PDV, odnosno 27,08 dinara sa PDV, i ocenio da poljoprivrednici neće biti zadovoljni ponuđenom cenom.

ZRENJANIN - Poljoprivrednici sa područja Srednjobantskog okruga, nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom suncokreta od 27,08 dinara sa PDV-om, nastavili su protest i traktorsku blokadu oko Fabrike ulja "Dijamant", dok u Novoj Crnji traže dozvolu nadležnih za blokadu saobraćaja.

Blokiran novi pančevački put

Pančevački poljoprivrednici su ponovo počeli sa dvočasovnim blokadama novog puta ka Beogradu uz jednočasovno propuštanje vozila.

U očekivanju nastavka razgovora sa novim ministrom poljoprivrede Draganom Glamočićem, ratari u Srednjebanatskom okrugu, gde predstoji žetva suncokreta na 45.000 hektara, pre dva dana su povukli parkirane traktore isped ulaznih kapija dve fabrike ulja, i pomerili ih sa strane fabričkog kruga da bi omogućili uljarama otkup i preradu.

"Posle jučerašnjih vesti iz Beograda, Upravni odbor poljoprivrednika u Zrenjaninu sinoć je odlučio da nastavimo i pojačamo traktorsku blokadu "Dijamanta", rekao je predsednik zrenjaninskog udruženja Ognjen Rackov.

Predsednik Banatske asocijacije poljoprivrednika Jan Husarik izjavio je sinoć, posle razgovora u Ministarstvu poljoprivrede, da im je ponuđeno povećanje otkupne cene suncokreta na 25 dinara po kilogramu bez PDV, odnosno 27,08 dinara sa PDV, i ocenio da poljoprivrednici neće biti zadovoljni ponuđenom cenom.

"Ministar poljoprivrede nas je obavestio da je jutros razgovarao sa predstavnicima prerađivača, odnosno sa uljarama, i rečeno nam je da je cena od 24 dinara tokom ovih razgovora doživela pomak prema 25 dinara", rekao je Husarik.

Rackov je dodao da očekuje da će sutra, kod novog ministra poljoprivrede, u nastavku razgovora proizvođača i prerađivača suncokreta, doći do pomaka i proizvođačima biti ponuđena viša otkupna cena.On je kazao da će se poljoprivrednici protestovati po smenama, kako bi mogli da obavlju i radove na polju.Predsednik udruženja u opštini Nova Crnja Petar Matijević izjavio je da se za nastavak protesta pripremaju i seljaci u toj pograničnoj banatskoj opštini , koji su od nadležnih organa zatažili dozvolu za blokadu saobraćaja na jednoj raskrsnici, da bi uljari "Banat" , pored koje su i dalje parkirani traktori, omogućili redovan otkup suncokreta.Seljaci su se u novocrnjanskoj opštini odlučili na takav vid protesta i zbog toga što im je za vreme protesta i prošlonedeljne blokade ulare "Banat" policija popisivala imena i najvila krivičnne prijave, za ometanje u radu fabrike ulja, što se dešavalo i oko uljare "Dijamant" , za vreme traktorske blokade.Protesti ratara iz Banata i Pančeva počeli su još 28. avgusta. Njihov zahtev je bio da otkupna cena suncokreta 45 dinara, umesto tadašnja 24 dinara. U više navrata su se sastali sa ministrom trgovine, poljoprivrede, kao i prvim potpredsednikom vlade, ali rešenje do sada nije rešeno.Ratari traže da ih država uključi u pregovore o ceni

Poljoprivrednici iz južnog Banata, Požarevca, Velike Plane, Smedereva i Rače kod Kragujevca uputili su sa sastanka održanog kasno sinoć u Pančevu Vladi Srbije zahtev da ih ukljkuči u tekuće pregovore o ceni suncokreta."Ukoliko naši predstavnici ne budu uključeni u pregovarački tim, uslediće radikalizacija protesta i blokada puteva u južnom Banatu, istočnoj Srbiji i drugim delovima Republike", izjavio je za agenciju Beta jedan od vođa protesta u Pančevu Miroslav Grubanov.Dodao je da će poljoprivrednici tražiti od gradonačelnika Pančeva Pavla Radanova i načelnika Južnobanatskog okruga Zorana Tasića da utiču na državne organe kako bi uvažili njihov zahtev."Nije nam cilj da otežamo život građanima, već da se naši stavovi čuju u Ministarstvi poljoprivrede, jer Jan Husarik (predsednik "Banatskih paora") ne predstavlja seljake koji protestuju," istakao je Grubanov.Naveo je da pregovori koje Husarik vodi veće dve nedelje ne daju nikakve rezultate upravo zato što vlast zna da iza njega niko ne stoji.Među članovima "Banatskih paora" nastala je podela tokom protesta.Većina ih je smatrala da treba isterati traktore na puteve, dok manjina koja podržava predsednika Husarika to vidi kao preuranjen potez.Paori su prethodnih dana delimično blokirali saobraćaj na prilazima Pančevu.Oni su u ponedeljak sklonili traktore pored puteva u očekivanju da prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nađe kompromisno rešenje zap otkupnu cenu uljrica.Pošto do toga nije došlo ni nakon večerašnjeg sastanak u ministarstvu poljoprivrede, srpski ratari su zatražili da se promene pregovarači.

Blokirani putevi prema Smederevu i Velikoj Moravi

Zemljoradnici iz više mesta u blizini Velike Plane traktorima su blokirali puteve prema Smederevu i Velikoj Moravi, čime je onemogućen pristup selima Braničevskog okruga. Zemljoradnici su nezadovoljni i protestuju zbog niskih otkupnih cena žitarica, posebno suncokreta. Zemljoradnici smatraju da cena od 27 dinara po kilogramu ne pokriva troškove proizvodnje i podsećaju da je prošle godine otkupna cena bila 55 dinara. Zemljoradnici najavljuju da bi prekinuli blokadu kada bi postigli dogovor o ceni od 45 dinara po kilogramu suncokreta. Takođe, ukazuju i da republičke subvencije za poljoprivredu kasne. Posebno imaju primedbe na način regresiranja nafte za poljoprivrednike i predlažu da se taj problem reši bonovima za čitavu godinu, a ne naknadnim priznavanjem troškova. Zbog blokade puteva koja traje od prošlog četvrtka vozila se upućuju na duge zaobilazne makadamske puteve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja