Predsednik Nikolić primio akreditive novih ambasadora!
Foto: Tanjug

Uručenje

Predsednik Nikolić primio akreditive novih ambasadora!

Politika -
Predsednik Nikolić primo je akreditive novopostavljenih ambasadora Libana, Egipta, Indije i Mongolije u Srbiji
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Libana, Egipta, Indije i Mongolije u Beogradu.

Nikolić je tom prilikom zahvalio novom libanskom ambasadoru Tufiku Žaberu na principijelnom stavu njegove zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Srbije je izrazio ubeđenje da će prijateljske veze i dugogodišnja saradnja dve zemlje biti produbljeni, kao i nadu u unapređenje ekonomske saradnje s obzirom "na mogućnosti i nesumnjiv obostrani interes".

Žaber se saglasio da dve zemlje imaju dobre odnose, a da će njegov cilj biti njihovo dalje unapređenje, sa fokusom na jačanje ekonomskih odnosa i saradnje u turizmu i kulturi.

Primajući akreditive ambasadorke Egipta Menhe Mahrus Bahum, Nikolić je uputio apel privremenom predsedniku i vladi te zemlje da, u duhu tradicionalnog prijateljstva i dobrih odnosa dve zemlje, preispitaju odluku prethodnog režima o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koju je, pred sam odlazak sa položaja, doneo bivši predsednik Mohamed Morsi.

On je preneo spremnost Srbije da Egiptu, koji se trenutno suočava sa kompleksnim izazovima, u granicama sopstvenih mogućnosti pruži svu neophodnu pomoć i podršku.

Nikolić je izrazio uverenje da će ambasadorka Bahum učiniti sve kako bi se stekli uslovi za produbljenje bilateralne saradnje u svim oblastima, a ona je ocenila da Srbija i Egipat imaju, istorijski posmatrano, odlične bilateralne odnose, ne samo na političkom nivou, već i u odnosima među ljudima.

Prema njenim rečima, pozicija Egipta prema Srbiji biće i dalje prijateljska i podrazumevaće davanje podrške u svim nastojanjima Srbije da unapredi mir i prosperitet na Balkanu.

Govoreći o aktuelnoj situaciji u svojoj zemlji, Bahum je navela da je Egipat posle "arapskog proleća" 2011. godine dobio drugu šansu za demokratizaciju i izrazila očekivanje da srpska vlada i narod snažno osude nedavne terorističke napade na civile, vojsku, policiju i državne i privatne institucije.

Bahum je izrazila i nadu da će Egipat, a posebno njegova letovališta na Crvenom moru, ostati i dalje redovna turistička detinacija za mnoge Srbe. Zahvalivši novoj ambasadorki Indije Narinder Čohan na odluci Nju Delhija da ne prizna nezavisnost Kosova, predsednik Nikolić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbija i Indija imaju prijateljske odnose koji traju već 65 godina.

Nikolić je istakao da Srbija ima želju i opredeljenje da kontinuirano unapređuje saradnju sa Indijom u svim oblastima i izrazio uverenje i da će ambasadorka Čohan učiniti sve da ekonomski odnosi dobiju na novoj dinamici.Indijska ambasadorka je čestitala srpskim vlastima na "pozitivnom razvoju u pogledu normalizacije odnosa sa Prištinom", kao i na dobijanju datuma za početak pristupnih pregovora sa EU.

Indija i EU su strateški partneri, istakla je ona, izrazivši ubeđenje da će Unija obezbediti dodatnu dimenziju indijsko-srpskim odnosima.

Ambasadorka je dodala da Nju Delhi podržava napore Srbije da postane član Svetske trgovinske organizacije.Podsetivši da su odnosi dve zemlje zasnovani na snažnim osnovama prijateljstva i saradnje još iz vremena predsednika Tita i indijskog premijera Nehrua, Čohan je izrazila uverenje da je došlo vreme "da se usredsredimo na neiskorišćene potencijale i produbimo političku i ekonomsku saradnju, ali i saradnju u oblasti odbrane, nauke i tehnologije, poljoprivrede i kulture".

Primajući akreditive od nove ambasadorke Mongolije Tugsđargal Gandi, Nikolić je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da sa diplomatskim predstavnikom te zemlje radi zajedno na unapređenju odnosa i saradnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track