Slušaj vest

Objava o neobičnoj praksi iz Sutomora da turisti mogu da unesu sopstvenu hranu u kafiće i na plaže, izazvala je pravu lavinu komentara na društvenim mrežama.

Naime, fotografija jednog gosta kako sedi u lokalu i pije pivo, a na stolu se nalazi veliki komad sendviča, paradajz isečen na komade i jaja, izazvala je lavinu reakcija na Instagram stranici "Podgorički vremeplov".

- Sutomore svojim primerom dokazuje da je prava vrednost letovanja u slobodi i opuštenosti, a gostima omogućava da odmor oblikuju prema vlastitim potrebama i tradicijama. Sutomore se već decenijama izdaja kao omiljena destinacija za odmor na crnogorskom primorju, zahvaljujući svojoj pristupačnosti, opuštenom duhu i toplini kojom dočekuje svakog gosta. Posebno leti, kada brojni turisti, porodice i vikendaši hrle ka moru, ovaj gradić oživljava i postaje simbol jednostavnosti, prijateljstva i tolerancije prema navikama posetilaca.

shutterstock-1998773939.jpg
Crna Gora, Sutomore Foto: Shutterstock

- Jedna od osobenosti Sutomora, koja ga razlikuje od mnogih drugih turističkih mesta, jeste praksa unošenja vlastite hrane u kafiće i na plaže. Mnogi ugostiteljski objekti, naročito van glavne gradske plaže, sa razumevanjem gledaju na goste koji odluče da uz piće iz lokala uživaju u svom domu pripremljenoj hrani, kao što su sendviči, kuvana jaja, sveže povrće ili peciva. Ova fleksibilnost nije samo izraz gostoprimstva, već i prepoznavanje tradicije i životnih navika brojnih turista koji žele savršen spoj domaće atmosfere i mora - navodi se u objavi i dodaje:

Odmor za svačiji džep

- Unošenje vlastite hrane u bašte kafića i opuštene lokale Sutomora tokom leta postaje svakodnevica. Porodice sa decom, stariji ljudi, ali i mladi rado biraju ovakav način odmora, jer on omogućava pristupačnost za svačiji džep i slobodu u izboru obroka. Ovi običaji posebno su cenjeni među gostima koji putuju sa ograničenim budžetom ili imaju specifične prehrambene potrebe, pa im je važno da sami odlučuju šta će jesti dok borave na odmoru. Ključna prednost ovakve opuštenosti jeste stvaranje prijatne i slobodne atmosfere, bez pritiska i strogo određenih pravila. Gosti se osećaju dobrodošlo i mogu bezbrižno provesti vreme, razmenjujući zalogaje i priče sa porodicom i prijateljima. Upravo ta ležernost, razumevanje i tolerantnost Sutomore čine autentičnim letovalištem koje svake godine privlači sve veći broj onih koji cene jednostavne životne radosti.

I dok su neki tursti u komentarima pozdravili ovu praksu crnogorskih ugostitelja bilo je i onih koji su zgroženi ovakvom navikom turista i nisu mogli da veruju u ono što vide.

- A bolje i kući biti nego ovako letovati Ne može se sve normalizovat - pisalo je u prvom komentaru, dok je u drugom stajalo:

- Svuda po Evropi narod nosa svoju hranu po plažama i plažnim kafićima samo kod nas to nije dovoljno prefinjeno. Ovo je baš ružno, nemam ništa protiv da se na plažu nosi hrana jer su nabili cene po restoranima pakao, ali ovo je užasno i sramno... Možes pojesti pre usputno nešto pa sesti popiti piće, a nositi svoju hranu i sesti ovako u lokal ovo je baš, baš ponižavajuće za ugostitelje ljude koji služe tu... Jednom rečju - nepristojno!