SVETAC KOJI JE HODAO SRBIJOM: Danas je rođendan patrijarha Pavla!

99 godina od rođenja Gojka Stojčevića

SVETAC KOJI JE HODAO SRBIJOM: Danas je rođendan patrijarha Pavla!

Društvo -
Njegove reči i pouke se i dan danas pamte i prepričavaju a mnogi ga danas, bez obzira što ga crkva još nije kanonizovala, smatraju za sveca
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Na današnji dan pre 99 godina rođen je jedan od najcenjenijih i najomiljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve - patrijarh Pavle.

Njegove reči i pouke se i dan danas pamte i prepričavaju a mnogi ga danas, bez obzira što ga crkva još nije kanonizovala, smatraju za sveca. Patrijarh Pavle bio je poznat ne samo po svojoj mudrosti već i po skromnom životu koji je vodio pa je tako poznato da je sam sebi popravljao cipele.

Prepričava se tako i anegdosta gde su primetili da patrijarh Pavle ima nove cipele. Pohvalio se i on sam da su udobne i da u njima može dugo da pešači. Kada su ga pitali gde ih je kupio on se samo nasmejao. Iza ovog događaja stoji zanimljiva priča. Naime te cipele su u stvari, nekad bile ženske čizme. Patrijarh ih je našao kako stoje bačene blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici prepravio ih je kako bi sebi napravio cipele.

Neretko su ga ljudi viđali kako se vozi u tramvaju a među decom je bio poznat kao patrijarh "Budimo ljudi".

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević, 11. septembra 1914. godine, u slavonskom selu Kućanci kod Donjeg Miholjca. Rano je ostao bez roditelja, pa se o malom Gojku, od njegove treće godine, brinula tetka.

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve, 1. decembra 1990. godine, izabrao ga je za četrdeset četvrtog po redu prvojerarha Srpske Pravoslavne Crkve. Sutradan, u nedelju 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih, mitropolita beogradsko-karlovačkih i patrijaraha srpskih, a 22. maja 1994. u drevni patrijaraški tron u Pećkoj Patrijaršiji.

Patrijarh Pavle je poslednje dve godine života proveo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde je preminuo 15. novembra 2009. godine.

"Među vukovima opstati ovci je teško, ali nije nemoguće, jer nam Gospod kaže na koji način mi možemo i među vukovima opstatikao ovce Njegove. A to je: da budemo mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi...Treba imati, dakle, mudrost. Razvijati mudrost Bogom danu, sve više i više, a paralelno sa tim razvijati i dobrotu. Jer, mudrost bez dobrote prelazi u zloću, a bezazlenost bez mudrosti prelazi u glupost", govorio je u svoje vreme patrijarh Pavle.

http://www.youtube.com/watch?v=WpstQ_XsRpA

http://www.youtube.com/watch?v=eKmipCl2srE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track