DIKOVIĆ I KOSTARAKOS: Ratno prijateljstvo Srbije i Grčke traje

Odali poštu vojnicima

DIKOVIĆ I KOSTARAKOS: Ratno prijateljstvo Srbije i Grčke traje

Društvo -
Grčki general dirnut činjenicom da se nalazi na mestu gde su, jedni pored drugih, sahranjeni grčki i srpski heroji

PIROT - Načelnici Generalštaba vojske Srbije i Grčke, generali Ljubiša Diković i Mihail Kostarakos položili su danas vence i odali poštu srpskim i grčkim vojnicima stradalim tokom Prvog svetskog rata, na Metiljavici kod Pirota.

Tradicionalnom obeležavanju srpsko-grčkih komemorativnih svečanosti u okviru srpskog-grčkog Vojnog groblja prisustvovali su i vojni atašei Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Francuske, Kipra i drugih zemalja.

"Prijateljstvo između Srbije i Grčke skovano je u ratovima pre stotinu godina, gde su se srpski i grčki vojnici, rame uz rame, borili i ginuli u borbi za slobodu. To prijateljstvo traje i danas i trajaće i u budućnosti", kazao je general Diković.

General Kostarakos kazao je da je dirnut činjenicom da se nalazi na mestu gde su, jedni pored drugih, sahranjeni grčki i srpski heroji."Ovo mesto predstavlja simbol prijateljstva dva naroda i zahvalan sam državi Srbiji, opštini Pirot i porodici Surlandžis iz Pirota, koja se brine i održava grčko Vojničko groblje u Pirotu", kazao je general Kostarakos.Na grčkom Vojnom groblju sahranjeni su ostaci 358 grčkih vojnika koji su na ovom mestu između 1918. i 1919. godine umrli od jake zime i bolesti.

Odmah pored grčkog, nalazi se i srpsko Vojno groblje gde se u jednoj grobnici čuvaju ostaci 7.610 srpskih vojnika iz Pirota koji su poginuli tokom Prvog svetskog rata.

Komemoracija, čiji je organizator Vlada Srbije u saradnji sa opštinom Pirot, organizovana je povodom 95. godišnjice od proboja Solunskog fronta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track