Najnovije vesti

Ovo morate da znate pre povratka na posao nakon praznika
Foto: Promo

Kako preživeti ponedeljak posle praznika?

Ovo morate da znate pre povratka na posao nakon praznika

Edukacija

Novogodišnji i božićni praznici su iza nas, a toliko iščekivanom odmoru smo već ugledali leđa. Međutim, boljka svakoga od nas jeste to što nas povratak na posao često demorališe, jer nam se uskoro ne smeše slobodni dani.

Mnoga istraživanja pokazuju da već poslednjih dana odmora ljudi počinju da razmišljaju o povratku na posao, što im često pokvari raspoloženje i pre vremena. Ali uz pomoć ovih saveta lako ćete prebroditi ovu muku i na svoje radno mesto se vratiti nasmejani i sveži, a ne lošeg raspoloženja.

Za početak – ne čitajte mejlove po redosledu pristizanja

Vaše poštansko sanduče za elektronsku poštu će sigurno biti zatrpano brojnim mejlovima nakon povratka svim radnim obavezama. Ali nemojte početi da ih čitate po datumu pristizanja, neka vam merodavan bude naziv mejla ili pošiljalac. Nije toliko važno da saznate kada su se desili određeni događaji, važno je da saznate šta je to što se dogodilo.

Prvo završavajte prioritetne zadatke

Kada prebrinete sve mejlove koji su vas zapljusnuli, možete se posvetiti ostalim zadacima. Podsetite se šta ste poslednje radili pre odlaska na odmor i završite poslove koji su ostali nepotpuni. A zatim napravite listu prioriteta i posvetite se samo njima. 


Napustite radno mesto na vreme

Samo zato što ste bili na odmoru ne morate sada da radite prekovremeno kako biste stigli sve da obavite. Ne izigravajte heroja. Ima vremena za obavljanje svih radnih zadataka, ali ne dozvolite da već prvih dana budete pod prevelikim stresom. Ostavite to za neki drugi put (ili, još bolje, pokušajte da nikada ne dozvolite stresu da vas pobedi).

Ne radite više zadataka istovremeno

Nemojte da vam postane navika da obavljate više poslova uporedo. Bićete pod prevelikim pritiskom, a manje produktivni. Radite zadatke jedan po jedan. Desiće se ponekad da, ako se bavite informacionim tehnologijama, istovremeno morate da programirate i sredite web sajt ili da, ako se bavite novinarstvom, pišete više tekstova uporedo, ali ne dozvolite da vam to pređe u naviku.

Upravo ste se vratili s odmora, zašto biste dozvolili da odmah podlegnete velikom stresu?

Detaljno isplanirajte prvu radnu nedelju

Iako ste se vratili radnim obavezama, prema sebi treba da se ophodite kao i za vreme praznika. Zakažite ručak s drugaricama nakon posla ili gledajte utakmicu s drugarima u toku nedelje i vaše raspoloženje će se mnogostruko poboljšati. Počnite da čitate knjigu kojoj odavno ne stižete da se posvetite, popijte kafu u vašem omiljenom kafiću, pogledajte opuštajući film…

Neka vam vraćanje u stari kolosek ne učini dane sumornim. Otrgnite se lošem raspoloženju i posvetite se novim izazovima. Jer vreme će proleteti i vrlo brzo ćete opet uživati u slobodnim danima, s porodicom i prijateljima.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...