TRI “MO” PRAVILA: Pratite ih i pronaći ćete savršen programski jezik i okvir za rad!
Foto: Promo

Da li ih znate?

TRI “MO” PRAVILA: Pratite ih i pronaći ćete savršen programski jezik i okvir za rad!

Edukacija -

Znate da želite da se bavite programiranjem, ali ne znate odakle da počnete?

Da bismo vam pomogli da se odlučite, predlažemo vam da koristite jednostavan trik. Izumeo ga je Kevin Bol, softverski developer i programer s više od decenije iskustva rada na aplikacijama i softverima, ali i predavač i govornik na konferencijama širom sveta.

Postoje tri stvari koje određuju pravi izbor, a Bol ih naziva „Tri MO". To su: motivacija, momenat i novac (engleski, Money).

Motivacija: Koliko ste srećni/ uzbuđeni zbog učenja određene stvari?

Momenat: Šta ovo učenje omogućuje?

Novac: Kakva je poslovna / finansijska pozadina?

Motivacija

Počnite od pitanja: Da li me ova oblast usrećuje?

Veoma je važno da procenite koliko ste uzbuđeni i srećni zbog toga što treba da naučite nešto novo. Uspeh u učenju mnogo je više povezan sa vašim interesovanjem nego s težinom kursa, jezika ili tehnologije koje pokušavate da savladate.

Ne samo da ćete se više zabavljati kada učite nešto zbog čega ste uzbuđeni, već ćete to onda učiti bolje i brže. Zato što pre odlučite koja vrsta programiranja vas najviše zanima.

Da li želite da razvijate aplikacije za mobilne telefone, kompleksne softverske projekte ili nešto treće?

foto: Promo

Momenat

Odgovorite na pitanje: Kako mi učenje pomaže da uradim ili da naučim druge stvari?

Da li je učenje te veštine nešto što će mi biti korisno duže vremena u budućnosti? Tako će, na primer, savladavanje serverske tehnologije zasnovane na JavaScriptu preko tehnologija van JavaScripta biti jednostavno nakon što ste poboljšali vaše veštine rada u JavaScriptu.

Novac

Da li će mi neko (idealno postojeći klijent ili poslodavac) platiti da naučim neku oblast? Ako ne, kolika je tržišna vrednost ove veštine ili tražnja za ovom veštinom?

Vaša idealna situacija je da bukvalno budete plaćeni za učenje. To se obično dešava kada možete da pružite vrednost klijentu ili poslodavcu u nekom području, a učenje te nove veštine će pomoći da mu pružite još veću vrednost. Slično je kada ste već na nekom nivou ovladali veštinom, a zatim možete da budete plaćeni za rad na projektu koji će vam omogućiti da još više poboljšate tu veštinu i dovedete je do savršenstva.

Primena „Tri MO“ pravila u JavaScript okvirima

Često pitanje koje postavljaju novi web programeri jeste: „Koji okvir za JavaScript treba da naučim?"

Bol savetuje web programerima da se drže „velika tri" radna okvira: React, Vue i Angular, ali ako vas jedna ili više od naše tri tačke upućuju na neki drugi okvir, nemojte oklevati da ga uključite u vaš set.

Kada je u pitanju motivacija, samo vi možete da odgovorite na pitanje. Vue je trenutno popularan i upravo je prešao React u smislu ocena na sajtovima poput Githuba. S druge strane, React ima mnogo sjajnih aspekata i dosta zreo ekosistem, dok Angular koristi veliki broj preduzeća.

Kada je u pitanju momenat, stvari su prilično izjednačene, smatra Bol.

Učenje ma kog od ovih okvira biće vam značajno, jer ćete tako lakše savladati i bilo koji drugi okvir. Mnogi ključni koncepti su isti.

Što se tiče novca, osim ukoliko već imate određenog klijenta, poslodavca ili ste već iz nekog razloga zainteresovani za Vue ili Angular, Bol kaže da trenutnu prednost ima React. Upotreba Reacta je i dalje mnogo veća, a Bol ističe da mnogo više poslova, kako kao frilenser (freelance), tako i u kompanijama, možete da nađete ako imate poznavanje Reacta. Ali, kako on napominje, ne treba zaboraviti da ga Vue brzo sustiže i takođe nudi mnoštvo mogućnosti.

Ako ste još uvek neodlučni, još jedna stvar može da vam pomogne: većina ljudi ističe da je Vue lakši za učenje, tako da ako vam je brzina presudni faktor, ovo bi trebalo da bude izbor za vas.

Kako se najbolje uči?

Bol savetuje web programerima da pronađu odgovarajući projekat.

„Ovo je način na koji možete da naučite neku novu tehnologiju: pronađite projekat koji ste motivisani da završite i primenite na njemu tu tehnologiju“, kaže Bol.

U idealnom slučaju, ovo je projekat za koji ćete biti plaćeni, ali to može da bude i privatni projekat ili projekat na kome ćete raditi tokom školovanja. Dokle god ste izuzetno motivisani da ga završite, svaka vrsta projekta dolazi u obzir.

Projekat će vas naterati da naučite mnogo više nego kada jednostavno pratite tutorijale. Bićete primorani da se bavite stvarima koje često nisu deo tutorijala. Moraćete da prilagodite rešenja, bez mnogo diskusije na temu koji je „pravi način da to uradite".

foto: Promo

Kada ste identifikovali projekat na kome želite da radite, Bol savetuje da pronađete obuke koje će vam omogućiti da steknete znanja o konkretnoj tehnologiji koja vam je potrebna da biste završili željeni projekat. Na taj način ćete manje lutati po internetu u potrazi za „idealnim programskim jezikom“ ili „idealnim radnim okvirom“.

Bol savetuje da svakako naučite da koristite Google i dokumentaciju koja će vam pomoći u rešavanju problema. „Obuke će vam pomoći da brže shvatite i savladate neophodne veštine, a „kopanje“ po dokumentaciji može da bude korisno za rešavanje specifičnih problema i za to da izgradite mnogo dublju bazu znanja.

Ako ste zainteresovani za obuke u programiranju, treba da imate na umu da kratki kursevi i obuke često nisu dovoljni i ne mogu da vam pruže dovoljno potrebnih i upotrebljivih znanja. Profesionalne obuke treba da traju najmanje 12 meseci, pod vođstvom mentora, u realnom okruženju. Takve obuke postoje i kod nas, a više o njima možete da saznate na ovom odseku.

(Promo - tekst / Foto:Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track