Najnovije vesti

POKREĆETE STARTAP? Ovo su neprijatne istine koje morate prihvatiti da biste napredovali
Foto: Promo

Za buduće preduzetnike

POKREĆETE STARTAP? Ovo su neprijatne istine koje morate prihvatiti da biste napredovali

Edukacija

Započinjati svoj biznis, posebno kao startap model, može biti izuzetno izazovno, dinamično, stresno i zabavno.

 

Kultura ovakvih poslovnih modela je nešto za šta se mladi sve češće opredeljuju, ali isto tako i veliki stres za menadžment, jer nije jednostavno uvek održati opuštenu atmosferu, a poštovati sve rokove i zacrtane ciljeve.

 

foto: Promo

Istina je da se svaki poslovni model menja tokom svog rasta.

 

To znači da kompanijska kultura neće uvek moći da ostane ista, ali i da će se vaši ciljevi blago transformisati. Na ove promene morate biti spremni.

 

Zato smo izdvojili nekoliko istina sa kojima se morate pomiriti da biste lakše napredovali.

 

foto: Promo

Ljudski resursi su neprocenjivi

 

Dinamika zapošljavanja u startap modelima nije nešto što svima dolazi prirodno.

 

Mnogi mladi preduzetnici ni sami nisu navikli na takav način rada i češće se opredeljuju da slede svoje instinkte prilikom regrutovanja novih ljudi.

 

Ako pokrećete sopstveni startap, morate zapamtiti da je u zapošljavanju neophodno da to radite polako, promišljeno i strateški.

 

Sa druge strane, ma kako bolno bilo, morate biti odsečni, brzi i odlučni prilikom otpuštanja ljudi. Pomirite se sa time da nemate previše prostora za razmišljanje i donosite odluke brzo i jasno.

 

foto: Promo

Promenite životni stil

 

Ako se ne pomirite sa time da vaš životni stil više neće biti isti, onda ne možete očekivati da napredujete.

 

Pozivi u deset sati uveče, rani jutarnji sastanci, dodatni budžet za finansiranje opreme – sve su to neplanirani aspekti preduzetničkog života na koje se morate pripremiti na vreme.

 

To znači da će nekada vaše jutarnje trčanje morati da se preskoči, da ćete preći sa organske na regularnu kafu i da ćete početi da spremate hranu umesto što je naručujete svaki dan.

 

Ne zaboravite – da biste napredovali, morate prvo podneti žrtvu.

 

foto: Promo

Rašćete polako… ali to je u redu

 

Od trenutka kada počnete, pa u prvih godinu dana vaš rast će biti izuzetno brz. Ukoliko ne porastete u ovom periodu, to verovatno znači da nećete opstati.

 

Međutim, kada prevaziđete taj krizni period, postaje lakše. Ostaje vam da se usavršavate i nastavite istim tempom dalje. Ono što morate imati u vidu jeste činjenica da ćete napredovati sve sporije. I to je u redu, jer to znači stabilan rast.

 

Brzi rezultati vode do kriznih situacija i brzih neprilika. Usporen i strateški rast znači stabilnost.

 

foto: Promo

Više novca ne znači više novca

 

Iako zvuči paradoksalno, to je velika istina.

 

Ako počnete da zarađujete više, to ne znači da ćete taj novac trošiti na putovanja i bolji životni standard. Kao preduzetnik na početku puta, sve što zaradite ulagaćete u razvoj svog proizvoda, novu opremu, nove zaposlene i generalni rast i napredak.

 

Budite spremni da podnesete ovu žrtvu, jer ćete tako provereno ići napred, sticati više klijenata i unapređivati svoj način rada. Kasnije će doći i do ličnog finansijskog napretka, ali ne dozvolite da vam to bude prioritet.

 

Nije jednostavno pomiriti se sa nekim činjenicama koje nas koče i čine da se osećamo manje vrednim. Međutim, ne zaboravite da je svaka žrtva koju podnesete za svoj posao na duge staze dobra i da će vam se višestruko vratiti.

 

Zato se potrudite i dajte sve od sebe da ovaj period prođe što bezbolnije. Da biste mogli da se upustite u pokretanje i vođenje startapa, neophodna su vam konkretna znanja i usmerenje. Zato upišite obuku za preduzetništvo i predupredite greške koje drugi prave.

 

 

Promo tekst

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...