DIZAJNER BEZ POSLA: Evo kako da unapredite karijeru grafičkog dizajnera
Foto: Promo

Saveti za dizajnere

DIZAJNER BEZ POSLA: Evo kako da unapredite karijeru grafičkog dizajnera

Edukacija -

Mislite da stagnirate kao dizajner, da ne radite onoliko koliko biste mogli i da ne zarađujete onoliko koliko zaslužujete? Želite li da u novoj godini poboljšate izglede za napredovanje u poslu grafičkog dizajnera?

Srećom, ima rešenja.

Za početak, nađite inspiraciju u radu vrhunskih dizajnera

Bez obzira na to da li tražite inspiraciju za svoj sledeći projekat ili način da ostanete motivisani i fokusirani na razvoj karijere, trebalo bi da pratite ono što rade vrhunski svetski grafički dizajneri.

Osim što će vam probudititi maštu i rasplamsavati ambiciju, proveravanje portfolija velikih dizajnera trebalo bi da vam bude putokaz za to u kom pravcu želite da idete. Rad najboljih i najuspešnijih kolega pomoći će vam i da identifikujete aktuelne trendove u industriji, tako da ih možete primeniti i u svom radu.

Nakon toga, možete početi da izrađujete ili ažurirate svoj portfolio.

foto: Promo

Ažurirajte svoj portfolio

Možda i najvažniji savet kada se radi o razvoju karijere u grafičkom dizajnu jeste savet da usavršite svoj portfolio. To je jedan od najlakših i najbržih načina da svoju karijeru prebacite na viši nivo.

Prema istraživanju američkog Nacionalnog biroa za radnu statistiku, 71 posto poslodavaca smatra da kvalitet portfolija utiče na njihovu odluku o tome da li će zaposliti kandidata. Ako ga već nemate, napravite svoj sajt i neka tu budu svi podaci o vama – ne samo primeri vašeg rada, već i pojedinosti o tome šta vas pokreće i motiviše u poslu.

Razmislite i o tome da pokrenete svoj blog ili vlog, jer vam to može pomoći da poboljšate karijeru grafičkog dizajnera na nekoliko načina.

Pre svega, pomoći će vam da privučete što više posetilaca na svoj sajt. Zbog načina na koji Gugl rangira rezultate pretraživanja, postavljanje bloga ili vloga učiniće da se vaša lokacija pojavi na višoj poziciji u rezultatima pretrage, što povećava šansu da će vas potencijalni kupci lako pronaći i odlučiti da vas angažuju.

Ako odaberete prave teme za svoje blogove, možete ih koristiti kako biste pokazali svoju stručnost i posvećenost stvaranju sjajnog dizajna. Na primer, razmislite o pisanju tutorijala za određene dizajnerske zadatke ili softvere. Možete pisati i o tome šta vas inspiriše, kojim se dizajnerskim radovima divite, u čemu uživate ili kako se profesionalno razvijate.

Drugi koristan savet je da pažljivo birate radove koje prikazujete. Kada potencijalni klijenti posete vaš sajt, obično nemaju vremena da provode sate gledajući vaše radove, već traže brz način da vide za šta ste sposobni. Zato umesto da brinete imate li dovoljno sadržaja, usredsredite se samo na postavljanje projekata na koje ste posebno ponosni.

Na kraju, izrada vašeg logotipa može vam pomoći da izgradite svoj brend. Na prvi pogled posetioci vaše lokacije steći će osećaj o tome kakav je vaš stil, a logotip će pomoći i da vas potencijalni klijenti lakše zapamte.

foto: Promo

Usavršite nove veštine

Grafički dizajn je industrija koja se brzo razvija. Alati se uvek menjaju i ažuriraju, pa je važno da budete u toku sa najnovijim dostignućima. To je jedini način da osigurate da ćete imati sve veštine koje poslodavci traže.

Zbog toga je važno da uložite vreme u proširivanje liste svojih veština. To podrazumeva razvijanje profesionalnih ili tehničkih veština (takozvanih tvrdih veština, (na engleskom „hard skills”), poput poznavanja najnovijeg softvera, ali i mekih – ljudskih veština (engleski „soft skills”), poput upravljanja vremenom i građenja odnosa s klijentima.

Tehničke veštine su specifične, merljive veštine, kao što je sposobnost korišćenja određenih softverskih programa.

Ljudske ili meke veštine manje su opipljive od tehničkih, jer nema načina da ih stvarno izmerite. Neke od veština potrebnih u ovom poslu su: upravljanje vremenom, komunikativnost, fleksibilnost i sposobnost za rad u timu. Poslodavci često visoko vrednuju ove veštine, jer ih je mnogo teže naučiti, pa je samim i teže naći dizajnera koji ih poseduje.

foto: Promo

Istražite nove mogućnosti za karijeru u grafičkom dizajnu

Mnogo je različitih poslova koji se odnose na grafički dizajn, a s pojavom novih tehnologija ta lista sve više raste.

Budući da se očekuje da će većina dizajnerskih poslova imati spor rast u narednih 10 godina, možda biste želeli da razmislite o tome da kao dodatnu veštinu u svoj rezime dodate web dizajn.

Dizajneri sajtova obavljaju zadatke slične onima koje rade grafički dizajneri, a zbog potrebe da se dizajn optimizuje radi lakšeg korišćenja na mreži, ovaj posao – osim poznavanja grafičkog dizajna – zahteva i poznavanje računarskog programiranja i uključuje kreiranje izgleda i karakteristika web lokacije, kao i njihovo održavanje.

Najbolji način da postignete celovit paket veština jeste da se dodatno posvetite obrazovanju. Da biste savladali znanja potrebna za ovaj posao, kao i da bi budući klijenti zaista vrednovali vašu diplomu, potrebno je odvojiti godinu dana za učenje i rad.

Škola je mnogo i – na prvi pogled – deluju slično. Međutim, kada proučite predavače, uspeh prethodnih polaznika, dodatne veštine koje stičete, praktična iskustva i činjenicu da stičete međunarodno priznatu diplomu, odluka postaje laka. Pri tome, možete da se školujete onlajn, tako da vaši trenutni poslovi i klijenti ne trpe.

Sada kada znate neke od mnogih načina na koje možete karijeru grafičkog dizajna da podignete na novi nivo, trik je u tome da već danas započnete da primenjujete ove savete. Širite znanje, trenirajte svoje profesionalne i ljudske veštine i ažurirajte portfolio. Postanite vrhunski web dizajner!

foto: Promo

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track