Najnovije vesti

IMATE TREMU PRED PUBLIKOM? Evo kako da uspešnije nastupate u javnosti
Foto: Promo

Saveti za introverte

IMATE TREMU PRED PUBLIKOM? Evo kako da uspešnije nastupate u javnosti

Edukacija

Na internetu možete pročitati mnogo tekstova na temu razlika između introvertnih i ekstrovertnih osoba. Ono što je uvek iznenađenje jeste činjenica da su prvi često kreativniji od drugih i da vreme koje posvećuju sebi uglavnom koriste za usavršavanje i pronalaženje nove inspiracije i motivacije.

Zato introvertne osobe, nasuprot predrasudama koje ih prate, karijeru mogu razviti u dinamičnim sektorima poput marketinga ili odnosa s javnošću. Ovde oni mogu iskoristiti svoju kreativnost za rešavanje izazova ili osmišljavanje novih kampanja, ideja za proizvode ili priča.

Najveća ironija je u činjenici da su tom prilikom oni izloženi stresu javnog nastupa, što je u potpunom kontrastu sa njihovom ličnošću. Ukoliko ste među njima, evo nekoliko trikova uz pomoć kojih možete da prevaziđete taj problem.

foto: Promo

Pratite svoj stil

Ako pokušate da pronađete nešto zajedničko za sve javne nastupe na kojima ste bili i koji su vam se dopali, to su verovatno, između ostalog, prirodnost i opuštenost.

Govornici koji su uspeli da zadrže vašu pažnju sigurno su na bini izgledali kao da to rade svakoga dana. Razlog je veoma jednostavan – oni vladaju svojim stilom. Zato je neophodno da i temu svog nastupa, kao i način na koji ćete sve to prezentovati, potpuno prilagodite upravo sebi i svom stilu izražavanja. Samo tako ćete se osećati dobro i biti sigurni u ono što govorite.

Budite lični

Introvertne osobe izbegavaju javne nastupe, jer se često plaše da u nečemu ne pogreše i ne naprave problem zbog koga će biti ismejani.

Iako je u pitanju iracionalan strah, postoji način da se on prevaziđe.

Učinite priču ličnom. Na taj način ne možete pogrešiti, jer delite svoj ugao gledanja. Ako personalizujete celu priču, postoji mogućnost da će se publika lakše povezati sa vašom temom i prihvatiti vaše mišljenje.

foto: Promo

Pokažite svoje mišljenje

Ako vas neko pozove da prezentujete ili govorite na konferenciji, njega sigurno zanima vaše mišljenje.

Zato ne dozvolite da vam u bilo kom trenutku bude neprijatno da pokažete o čemu razmišljate i koji je vaš stav o konkretnoj temi. Recite jasno i glasno šta mislite. Ne zaboravite da zastupate samo sebe i nikoga drugog.

Zato morate imati definisanu ideju o tome koju tezu zastupate i treba da budete dovoljno samouvereni da na mestu nastupa improvizujete.

foto: Promo

Vežbajte

Ne kaže se bez razloga da se vežbom stiže do savršenstva.

Da li ste stvarno mislili da svi ti govornici potpuno prirodno dođu na svoj javni nastup, bez ikakve pripreme? Iako izgleda kao da su potpuno spontani, iza toga su sati i sati vežbe, isprobavanja, snimanja i testiranja.

Za introvertne osobe priprema je još važnija i iziskuje više vremena, jer je neophodno da razbiju tremu pred ljudima i pre samog nastupa.

Nikada nemojte posumnjati u to da imate nešto pametno da kažete. Da nemate, ne biste bili pozvani da izložite svoje mišljenje. Ali koliko ćete uspešno to uraditi zavisi od treninga. Zato vežbajte i pokažite zašto ste tu gde ste.

Javni nastup retko kome pada lako. Čak i rok zvezde, koje nastupaju celoga života pred hiljadama ljudi, tvrde da i dalje imaju tremu, nakon godina i godina nastupa. Zato nemojte misliti da ste vi jedini u tome i da ima potrebe da vas bude sramota.

Vežbajte, radite na sebi i trudite se da usavršite svoje tehnike i veštine. Naravno, za sve to vam je neophodno iskustvo i praktično znanje iz oblasti u kojoj radite. Upišite obuku za odnose s javnošću i naučite i kako da zastupate klijente, kako da zastupate sebe i kako da izađete pred ljude i izložite svoje mišljenje.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...