Najnovije vesti

SAVETI ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE: Evo kako da uštedite vreme i maksimalno iskoristite svaki dan
Foto: Promo

Preduzetništvo

SAVETI ZA BUDUĆE PREDUZETNIKE: Evo kako da uštedite vreme i maksimalno iskoristite svaki dan

Edukacija

Bilo da pokrećete mali biznis, ili ste već u preduzetničkim vodama, verovatno je da imate problema sa nedostatkom vremena. Izveštaji kažu da se u eri korone radi više nego ikad ranije, pa je samim tim vremena još manje. Saveti u nastavku će vam pomoći da iskoristite maksimum.

Najpre postavite ciljeve za naredni dan

Idealno je da svakoga jutra, a još idealnije prethodnog dana napravite spisak zadataka za naredni dan.

Zatim napravite plan kako da izvršite zadatke

Pored svakog od zadataka sa spiska iz prethodne tačke definišite sledeće: koje od njih možete da završite samostalno, a za koje vam je neophodna saradnja ljudi iz tima ili trećih lica.

Potom kreirajte listu prioriteta

I uz najsavesnije planiranje, desiće se da ne možete da postignete sve ciljeve. U tom slučaju se fokusirajte na zadatke koje ste označili kao najvažnije.

Ali ne zaboravite da odredite prioritete među prioritetima

Nema ni svaki prioritet istu težinu. Usredsredite se na one za koje su rokovi kratki, a bez kojih se drugi zadaci ne mogu ni započeti. Favorizujte na nivou kauzalnosti.

Radite slične zadatke odjednom

Na ovaj način ćete uštedeti dragoceno vreme. Nećete morati da uđete u ritam potreban za obavljanje određenog tipa zadataka, jer ćete već biti u njemu. Dobar primer su razgovori telefonom, sređivanje tabela, kao i odgovaranje na mejlove.

foto: Promo

Ali ne padajte u zamku „multitaskinga"

Držite se plana i radite jedan po jedan zadatak. Ne prelazite na drugi zadatak, jer time dobijate iluziju produktivnosti, a zapravo gubite vreme.

Predvidite teškoće

Spustite loptu. Koliko god da dobro planirate, desiće se nešto nepredviđeno. Ne očajavajte kada ne možete da završite sve što ste planirali.

Pratite svoju dinamiku

Pokušajte da zapisujete koliko vam koja aktivnost odnosi vremena. Uključite tu i pauze i prazan hod. Uskoro ćete imati uvid u to gde se kriju gubici.

foto: Promo

Zadajte sebi rokove

Kada osetite da vam se vreme izvlači, motivišite sebe tako što ćete zacrtati rok za izvršenje. Onda obavestite i ostale. Sada će i oni očekivati od vas da posao bude završen u zadatom vremenu.

I napravite podsetnike da na njih ne biste zaboravili

Povremeni alarm će vas vratiti na pravu stazu, ako ste se zaneli i skrenuli s puta.

Ovi saveti će vam pomoći da podstaknete produktivnost i efikasnije upravljate svojim vremenom. Da lansirate biznis podjednako uspešno, upišite onlajn obuku za preduzetnika.

Promo tekst

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track