PROMET NEPOKRETNOSTI: Otkrijte prednosti i mane karijere agenta za nekretnine
Foto: Promo

PROMET NEPOKRETNOSTI: Otkrijte prednosti i mane karijere agenta za nekretnine

Edukacija -

Trgovina nekretninama je karijera sa brojnim prednostima i sa isto toliko izazova. Ovaj posao, iako zahteva naporan rad i žrtvu, može biti izuzetno unosan.

Ako ste zainteresovani za rad sa nekretninama, evo liste prednosti i nedostataka tog posla.

ZA: Fleksibilnost

Imate slobodu da pravite sopstveni raspored rada. Većina stručnjaka za promet nekretnina upravo i ulazi u posao jer želi takvu slobodu u radu.

I zaista, kada se bavite prometom nekretnina, sami ste svoj šef i možete da organizujete vreme tako da ne propustite važne događaje u privatnom životu. Bilo da radite samostalno ili u agenciji, vaš radni dan ne mora da traje 8 sati i nemate obavezu da sedite u kancelariji od 9 do 5.

„Došlo je do ogromnih pomaka u pogledu toga kada, gde i kako ljudi rade“, kaže za „Ju-Es njuz” (US News) generalna direktorka portala za pronalaženje frilenserskih poslova „Flex Jobs” Sara Saton Fel. „U poslednjih pet godina videli smo da poslodavci nude sve više opcija za fleksibilan rad, kao i da sve više profesionalaca traži poslove koji nisu strogo vezani za kancelariju i fiksno radno vreme.“

U poslu agenta za prodaju nekretnina nastaje karijera koja poštuje slobodu i nudi veliku fleksibilnost.

PROTIV: Bez fiksnog radnog vremena možda ćete raditi više

To što imate fleksibilno radno vreme ne znači da imate lak posao. Standardna radna nedelja podrazumeva oko 40 sati provedenih na poslu, pokazuje statistika. Mnogi agenti za prodaju nekretnina radiće izvan uobičajenog radnog vremena, pogotovo zato što se sastanci sa klijentima često održavaju po podne i vikendom.

To bi moglo značiti da, iako ćete moći da u sredu odvojite slobodno vreme i odete na roditeljski sastanak, možda morate da preskočite porodični ručak u subotu.

foto: Promo

Šta možete da uradite: Vežbajte svoje veštine upravljanja vremenom

Ovo je jedna od onih prednosti i nedostataka posla agenta za nekretnine koje je lako rešiti. Na raspolaganju vam je mnogo alata za upravljanje vremenom. Oni će vam pomoći da organizujete zadatke kako u privatnom životu, tako i u poslu. Brojna tehnološka dostignuća danas olakšavaju i ubrzavaju svakodnevne zadatke ove profesije.

Ukoliko naučite da se dobro organizujete i da ne gubite vreme tokom dana, možete zaista da uživate u slobodi koju ovaj posao nudi.

ZA: Visina zarade nema ograničenje

Stručnjaci za nekretnine u proseku ostvaruju veće prihode od radnika u većini drugih oblasti. Osim toga, ne postoji granica kada je zarada u pitanju. Što su vaše profesionalne veštine jače i što više razvijate poslovnu mrežu, to ćete više zarađivati.

Pošto ste sami zaduženi za svoje transakcije, ne postoji ograničenje u visini plate ili vremenski period koji je potreban da biste dobili povišicu.

foto: Promo

PROTIV: Nemate redovnu platu

Budući da nemate poslodavca, zarada se zasniva isključivo na poslovnim transakcijama koje napravite svakog meseca.

Čak i ako radite u agenciji, nećete imati fiksnu platu, već ćete zarađivati od provizije. Ako imate loš mesec i ne prodate ništa – neće biti ni novca.

Šta možete da uradite: Napravite ušteđevinu pre nego što počnete da radite posao agenta za nekretnine.

Ovo je jedan od nedostataka profesije kojim se možete pozabaviti i rešiti ga pravilnim planiranjem.

Ako se potrudite i napravite „crni fond“ pre nego što uđete u posao, nećete imati problema sa novcem u periodima kada prodaja ide loše. Kad se promet poveća, obnovite štedni fond. Kada planirate iznos koji treba da uštedite, obavezno vodite računa o najčešćim troškovima koje imate kao posrednik u prometu nekretnina, porezima i računima.

ZA: Pomažete ljudima da ostvare svoje snove

Kada radite kao agent za prodaju nekretnina, svakodnevno ste na misiji da omogućite klijentima da pronađu domove iz svojih snova.

Kao profesionalac u prometu nekretnina, postaćete deo nekih od najlepših trenutaka u životu brojnih porodica i pojedinaca. Bićete tu za njih kada počinju samostalni život, kada zasnivaju i proširuju porodicu, kada šalju decu na fakultet, kada zarade dovoljno da mogu roditeljima da kupe novi stan ili kuću... Veoma je uzbudljivo i motivišuće znati da vam posao omogućava da postanete deo nečijih najlepših sećanja. Na ovaj način i prilike za umrežavanje takođe se umnožavaju.

PROTIV: Kupovina i prodaja mogu biti stresni za klijente

Većina vaših klijenata neće redovno kupovati i prodavati kuće, a svaka kupovina je značajna finansijska odluka. Ovo može dovesti do povećanja nivoa stresa, posebno ako članovi porodice ne mogu u potpunosti da se saglase o tome šta im je tačno potrebno.

Iako rad sa ljudima može biti zanimljiv, niko ne može da ospori da postoji mnogo izazova i tenzija kada se svakodnevno srećete sa različitim tipovima ličnosti.

foto: Promo

Šta možete da uradite: Formirajte čvrstu mrežu podrške

Teško je da uspete u ovom poslu ako nemate podršku kolega. Oformite mrežu sa drugim stručnjacima za prodaju nekretnina, povežite se i pomažite jedni drugima.

Ako imate težak trenutak sa klijentom, značiće vam da popričate sa nekim ko je imao slična iskustva i ko želi da sa vama podeli načine na koje je savladao prepreke. Posvetite vreme tome da upoznate druge agente u svom kraju. Popričajte sa njima o načinu na koji pristupaju zahtevnim klijentima ili o tome kako se brinu o klijentima u stresnim situacijama.

Pre nego što započnete karijeru u oblasti prometa nepokretnosti, odmerite prednosti i nedostatke posla. Odvojte vreme za to da razmislite kako ćete prevazići izazove koji vas očekuju.

Lepote i prednosti posla su brojni i dovoljno je pomisliti samo na neke od njih pa da poželite da se posvetite ovoj karijeri. Ipak, potrebno vam je mnogo znanja i veština kako biste uspeli da pobedite sve ono što može stati na put vašem konačnom uspehu.

Da biste savladali potrebna znanja iz oblasti menadžmenta, marketinga, prodaje i ostalih sfera poslovanja koje je neophodno da poznajete kako biste se uspešno bavili ovim poslom, pronađite dobru školu i počnite da se usavršavate.

Ako naučite sve što je potrebno i u posao uđete dobro pripremljeni, otvorićete sebi vrata boljeg i kvalitetnijeg života.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track