PROBUDITE MOTIVACIJU: Pokušajte da na ovih 10 načina pronađete inspiraciju
Foto: Promo

Posao i zadovoljstvo

PROBUDITE MOTIVACIJU: Pokušajte da na ovih 10 načina pronađete inspiraciju

Edukacija -

Sećate se dana kada ste, uzbuđeni zbog isprobavanja novih stvari, grozničavo očekujući, jedva čekali da se bacite na posao? A onda je taj osećaj nestao, sve je postalo nezanimljivo i neinspirativno.

Zvuči vam poznato? Svako proživi periode u kojima motivacija opadne i posao ne donosi radost. Na sreću, moguće ih je prevazići. Potrebno je da znate mentalne trikove uz pomoć kojih možete ponovo da se vratite u formu.

Bilo da ste zaduženi za odnose s javnošću kao PR, finansijski menadžer ili saradnik u prodaji – metode su uglavnom iste. Evo nekoliko predloga kako možete pronaći izgubljenu inspiraciju na poslu.

1. Napravite spisak onoga što volite

Ako ste izgubili motivaciju na radnom mestu, verovatno ste usredsređeni na negativne strane. Brinete zbog toga što stvari ne idu onako kako treba i neprestano mislite o tome.

Da biste prekinuli ovaj začarani krug, napravite pauzu. Sedite za laptop i napravite spisak stvari koje volite na svom poslu.

To može uključivati ljude, aktivnosti i koncepte koji vas privlače. Ne ograničavajte sebe i svoju maštu – zabeležite sve što vam padne na pamet. Onda se na to i fokusirajte.

2. Ponašajte se suprotno onome na šta ste navikli

Kada niste raspoloženi, verovatno nemate želju da se bavite svojim poslom?

Ali upravo to bi trebalo da uradite da biste pronašli nove izvore inspiracije. Želja da učinite nešto dolazi iz iskustva i stalnog isprobavanja novih stvari. Zato razmislite o jednostavnim radnjama koje biste već danas mogli učiniti.

Prekršite svoju svakodnevnu radnu rutinu – na primer, način organizovanja uređaja na stolu, redosled zadataka tokom dana... kako biste uneli novu dinamiku u svoj radni dan.

foto: Promo

3. Razgovarajte o svojim ciljevima i snovima

Da biste ostali nadahnuti, morate tačno znati šta želite da postignete u karijeri.

Sve je lakše kada se podeli sa nekim, odnosno kada se verbalizuje. Uz što više detalja, ispričajte bliskoj osobi o svojim najvećim ambicijama. Ne ograničavajte svoju maštu. Ne samo da će vam razgovor probuditi prijatne emocije, već će vas i povezati sa vašim najvećim snom i verovatno vam dati nove ideje za njegovo ostvarivanje.

4. Razbijte glavni cilj na manje zadatke

Veliki profesionalni cilj koji ste postavili može biti zastrašujući zbog svog obima.

Kada ste pred obimnim projektom, teško je zamisliti kako ćete ga realizovati. Ova neizvesnost može izazvati stres i smanjiti motivaciju. Stoga nemojte razmišljati o velikom cilju, već ga rastavite na delove, koje je lako realizovati, i radite jednu po jednu stvar.

5. Provedite vreme u dobrom društvu

Održavanje kontakta sa ljudima koje volite i kojima se divite može biti savršena motivacija.

Kada se osećate bezvoljno i nemotivisano, nemojte se povlačiti u sebe. Umesto da previše razmišljate o svojoj situaciji, izađite i provedite vreme sa prijateljima, članovima porodice ili nekim zanimljivim koga ste nedavno upoznali.

Smeh i dobra zabava mogu izlečiti vaše loše raspoloženje i nedostatak motivacije.

6. Upotrebite okruženje u svoju korist

Dokazana je činjenica da okruženje može unaprediti raspoloženje i odnos prema radu. Pa, zašto ga ne biste iskoristili?

Sve što treba da učinite jeste da pogledate svoje radno mesto i utvrdite da li vas inspiriše i motiviše za početak rada. Možda ćete morati da promenite njegov izgled kako bi vam bilo udobnije.

Ako vam je prijatnije da radite u određeno doba dana ili osećate nalet energije nakon šoljice zelenog čaja ili kafe, obavezno pratite svoj ritam.

Kada utvrdite šta vam prija na radnom mestu, vaš odnos prema poslu neizbežno će se poboljšati.

foto: Promo

7. Preuzmite dodatnu odgovornost

Jedan od razloga zašto vas posao više ne inspiriše može biti taj što se osećate zaglavljenim u svojoj ulozi.

Ukoliko se vaše odgovornosti već mesecima ne menjaju i radite iste stvari uvek iznova, ne čudi da ste izgubili motivaciju da nastavite dalje. U ovom slučaju, naizgled paradoksalno, ništa ne funkcioniše bolje od traženja dodatnih odgovornosti.

Možete direktno stupiti u kontakt sa svojim supervizorom ili sami istražiti potrebe kompanije, a zatim ponuditi svoju pomoć. Rešavanje novih problema koji su očigledno izvan vaše zone komfora povećaće vam samopouzdanje i vratiti izgubljenu inspiraciju.

8. Zatražite povratne informacije

Ponekad nedostatak objektivnih povratnih informacija može biti uzrok nedostatka motivacije. Niste sigurni u kvalitet posla koji obavljate i u značaj svoje uloge u okviru organizacije.

Dakle, ako želite da se ponovo zainteresujete za ono što radite, zamolite svog šefa ili mentora za povratne informacije o vašem radu. Ukoliko su komentari pohvalni, to će vas definitivno motivisati da nastavite dalje. Ako postoje stvari u kojima je potrebno poboljšanje – znaćete na čemu treba raditi da biste se profesionalno razvijali.

9. Ugledajte se na najbolje

Verovatno postoji barem jedna osoba u vašoj industriji kojoj se divite i na koju se ugledate.

On ili ona može poslužiti kao savršen primer za trenutke bez inspiracije. Pretplatite se na njihov kanal ili blog, pratite ih na društvenim mrežama, čitajte njihove knjige ili biografije.

Saznajte kako su postigli uspeh i nadahnite se njihovim primerima. Nekad i običan citat može da vam vrati želju za radom.

foto: Promo

10. Učite nove stvari svakog dana

Ma koliko očigledno zvučalo, nove ideje i novi izvori inspiracije potiču iz učenja novih stvari.

Postoji mnogo načina da proširite svoje vidike: čitajte, istražujte na internetu, razgovarajte sa ljudima izvan vašeg tradicionalnog društvenog kruga, ili počnite da učite.

Učenje novih stvari će vas nadahnuti i podstaći vas da unapredite kvalitet svog rada. Danas postoje odlične poslovne škole u kojima možete steći uvid u nove načine za obavljanje posla koji trenutno radite. Ako budete u toku sa najnovijim dešavanjima i metodama rada, teško da ćete ostati malodušni i nemotivisani.

Inspiracija na poslu nije nešto što traje večno, potrebno je obnavljati je. Međutim, ako svakodnevno sledite navedene savete, vaša radna rutina počeće da vam donosi radost.

Iskoračite iz svoje zone komfora i nova motivacija biće pred vama, ne samo na poslu, već i u ostalim aspektima života.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track