ZAŠTO POSTATI PROGRAMER: Ovo je 9 dobrih razloga da naučite programiranje
Foto: Promo

Poslovi u IT sektoru

ZAŠTO POSTATI PROGRAMER: Ovo je 9 dobrih razloga da naučite programiranje

Edukacija -

Gde god da pogledate, šta god da koristite – ima veze sa tehnologijom. Od alarma na telefonu koji vas budi ujutru, preko aparata koji vam skuva kafu po pritisku na dugme, do pametnih telefona i interneta koji vam olakšavaju život – tehnologija je svuda.

Iza svake digitalne reči, slike i igrice na internetu stoji programer koji je učinio da sve bude baš tako oblikovano kako ga vidite. Ipak, ako je programiranje već svuda oko nas, da li je svetu zaista potreban još jedan programer? Jeste.

1. Programiranje vam garantuje posao

Kako se upotreba tehnoloških uređaja svake godine povećava, tražnja za programerima će i u budućnosti biti velika. U pitanju je zanimanje koje ne poznaje granice, pa možete da radite sa bilo koje geografske tačke.

Biro za statistiku rada Sjedinjenih Američkih Država procenjuje da će u narednih deset godina poslovi računarskog programiranja biti uglavnom dostupni onima koji ne žive u Americi. U narednih 10 godina procenjeni rast poslova vezanih za programiranje iznosi od 9 do 21 odsto širom sveta.

2. Diploma fakulteta nije neophodna

Mnogi programerski poslovi ne zahtevaju završen fakultet u srodnoj oblasti; umesto toga, poslodavce će zanimati vaše sposobnosti kodiranja i programiranja. Ako dodatno imate sertifikat međunarodno priznate škole koja dokazuje da ste savladali veštine programiranja, u očima menadžera za zapošljavanje izgledaćete kao ekspert.

foto: Promo

3. Mogućnost rada od kuće

Budući da vam je za programiranje potreban samo računar sa internet konekcijom, većinu poslova moći ćete da radite na daljinu.

Rad od kuće je jedna od velikih prednosti programiranja i čini ga vrlo traženim poslom među ljudima koji žele da usklade profesionalni i porodični život, onima koji osećaju da putujući do posla gube dragoceno vreme, kao i među onima koji najbolje funkcionišu kada rade samostalno. Takođe, rad na daljinu vam omogućava da se prijavite za poslove širom zemlje (čak i širom planete), bez potrebe za preseljenjem.

4. Možete da ostvarite svoje ideje

Programiranje vam, kao nijedan drugi posao, daje priliku da sprovedete svoje ideje u delo.

Dok biste u drugim scenarijima morali da platite programera da oživi vaše planove i ideje, ako savladate programiranje, ne samo što ćete uštedeti novac, već ćete ideje realizovati upravo onako kako želite.

foto: Promo

5. Potencijal za veliku zaradu

Novac je svakako važan. Većina poslova koje vam veštine programiranja mogu doneti podrazumevaju zaradu veću od prosečne. Ako radite kao frilenser, što više veština i sposobnosti pokažete, to ćete više poslova dobijati – što automatski znači i više novca.

6. Razumećete kako softver funkcioniše

Programiranje će vas upoznati sa softverom, kodovima, uređajima i pomoći će vam da ih razumete. Čime god da se bavite, nakon što savladate programiranje, mnogo brže ćete shvatati i usvajati sve nove tehnološke alate, a tako ćete uvek biti korak ispred konkurencije.

foto: Promo

7. Uči vas kako da rešavate probleme

Programiranje vas uči da probleme sagledavate u svetlu njihovih rešenja.

Kada ste programer, čim se suočite sa problemom, vaš mozak počinje da proizvodi ideje za njegovo rešavanje. Rezultati koji proizlaze iz analiziranja i rešavanja problema tokom programiranja uticaće i na vaše ponašanje u svakodnevnom životu. Vaš fokus će se pomeriti sa briga i strahova na pronalaženje izlaza iz svih složenih situacija u kojima se budete našli.

8. Moći ćete da kombinujete tehničke veštine i kreativnost

Neće vam svaki posao pružiti priliku da koristite svoje tehničke i kreativne veštine u meri u kojoj to čini programiranje. Priroda ovog posla je takva da zahteva od vas da se usredsredite na identifikovanje problema i njihovo rešavanje, a pošto nećete svaki put rešavati iste probleme, moraćete neprestano da iznalazite nova rešenja, što karijeru programera čini vrlo dinamičnom i uzbudljivom.

foto: Promo

9. Možete da pokrenete sopstveni posao

Poznavanje kodiranja i programiranja omogućava vam da budete sami svoj gazda, jer su pred vama različite mogućnosti – internet prodavnica, agencija za dizajniranje sajtova, izrada mobilnih aplikacija, održavanje kurseva i podučavanja na mreži i još mnogo toga. Ono što je najbolje u celoj priči jeste to što je tražnja za ovim vrstama firmi velika i sigurno je da ćete imati posla.

Kako steći objedinjena znanja

IT Akademija je škola koja pruža nova znanja i najnovija dostignuća ostvarena u digitalnom svetu, na način koji vama najviše odgovara. Provereni i dokazani stručnjaci preneće vam svoja iskustva u učionici ili kroz nastavu na daljinu, a potom ćete imati priliku i da – tokom školovanja – sve što ste naučili primenite i u praksi. Tako će vam stečeni sertifikat istovremeno pružiti i priznati dokaz o znanju koje imate i učiniće vas spremnim da odmah počnete samostalno da radite.

Ako ste voljni da učite, znatiželjni ste i ambiciozni, isprogramirajte svoju uspešnu budućnost već sada!

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track