SAVETI USPEŠNIH: Ovo je 7 saveta koje će vam dati svaki uspešan preduzetnik
Foto: Promo

Formula uspeha

SAVETI USPEŠNIH: Ovo je 7 saveta koje će vam dati svaki uspešan preduzetnik

Edukacija -

Postati preduzetnik ne znači samo promeniti oblik poslovanja, već i potpuno promeniti životni stil, jer ovakav poziv zahteva mnogo odricanja i usavršavanja. Ne postoji univerzalni recept za uspeh, ali ono što je sigurno jeste da su disciplina i posvećenost neophodni ako želite da napredujete kao samostalni vlasnik biznisa.

PR Edukacija
foto: Promo

Činjenica je da nije svako spreman za to da postane preduzetnik. Neko jednostavno nema dovoljno dara za organizaciju ili nema potrebno usmerenje kako bi mogao uspeti u ovom poduhvatu, a neko trenutno nema dovoljno znanja da pokrene svoj prvi biznis.

PR Edukacija
foto: Promo

Ako razmšljate o tome da i sami postanete preduzetnik, bez brige – mnogi su i sami počeli od nule, razvijali i usavršavali svoj preduzetnički dar i došli do trenutka u karijeri kada su shvatili da je preduzetništvo njihov pravi poziv. A evo šta danas najuspešniji poručuju početnicima.

Grešite, ljudski je

Arijana Hafington, koja je osnovala Hafington post, jednu od najpoznatijih svetskih novinskih kuća, smatra da svi moramo da grešimo kako bismo naučili. Ono što pravi probleme jeste ljudska nespremnost da svoje greške prihvate i da na njima steknu novo iskustvo.

Zato vas ona savetuje da prigrlite svoje greške i da kroz njih dođete do novih saznanja, koja vas mogu pogurati napred.

PR Edukacija
foto: Promo

Disciplina nije ružna reč

Činjenica je da smo od detinjstva naučeni da je disciplina neophodna, čak i ako ne uživamo u njenom primenjivanju. Stekli smo osećaj da je disciplinovanje nešto neprijatno, ali važno. Međutim, kada prepoznate da je moguće pronaći užitak u disciplini, tada ćete krenuti napred.

Iako je na prvi pogled naporna, disciplina dozvoljava vašoj kreativnosti da se razvija i da otkriva nove načine za rešavanje problema.

PR Edukacija
foto: Promo

Postanite preduzetnik prvog dana radnog staža

Erl Grejvs, osnivač magazina Blek entertejnment (Black Entertainment), smatra da morate postati preduzetnik onog dana kada počnete da radite, čak i ako radite za drugog. To znači da ćete na svoju karijeru gledati kao na poslovni projekat koji morate da unapređujete i dovodite do savršenstva.

Kada razvijete preduzetnički duh na samom početku, sve što sledi kasnije, tokom karijere biće vam mnogo jednostavnije i prirodnije.

Slušajte samo sebe

Činjenica je da preduzetništvo nije jednostavno i da na putu možete imati mnoštvo izazova koji će vas ometati. Međutim, ako i jeste tako, ne dozvolite nikada da vas neko ubedi da za to niste spremni ili da to ne bi trebalo da uradite.

Najvažnije je da slušate sebe i svoje instinkte, pa da na taj način napredujete kroz karijeru, jer ćete znati da ste sve uradili u skladu sa svojim planom.

Sreća zahteva pripremu

Čućete sigurno da za nekoga kažu da je samo imao sreće da bude na pravom mestu u pravo vreme i da je zato uspeo. Međutim, da biste znali da prepoznate i mesto i vreme, morate se dobro pripremiti i ovladati veštinama koje su vam potrebne.

Sreća se dešava tek kada vaša priprema i znanje sretnu dobru priliku, a sve što sledi nakon toga jeste rezultat iskustva i veštine u poslu.

Družite se

Svi vole da posluju sa ljudima koji im se dopadaju. To ne znači da, po svaku cenu, sa svima morate da budete prijatelj. Ali svakako je važno da stvorite neke profesionalne odnose koji će trajati i koji će se zasnivati na ličnim simpatijama.

Zato se potrudite da stalno ostvarujete nove kontakte i da upoznajete nove ljude sa kojima biste mogli da sklapate saradnju.

PR Edukacija
foto: Promo

Koristite društvene mreže

Mnogi preduzetnici smatraju da su društvene mreže gubljenje vremena i da se poslovi sklapaju van interneta. Donekle jesu u pravu. Međutim, kada se ove platforme smeste u stogo poslovno okruženje, dobijate kanal nepresušnih informacija o svojoj ciljnoj grupi i o tome šta ih zanima.

Koristite ove kanale komunikacije da biste videli ko vas voli, a kome niste simpatični. I utvrdite zašto ste nekima antipatični, kako biste mogli da izmenite ono što ne radite dovoljno dobro.

Svaki od ovih saveta može vam otvoriti po jedna vrata ka uspehu, kada osnujete svoju firmu. Najbolji prijatelji i najbolji saradnici na tom putu biće vam upravo vaše znanje i iskustvo, pa zato počnite na vreme da ulažete u obrazovanje, kako biste došli do tačke kada ste apsolutno sigurni u sebe i svoje veštine. Najpre upišite obuku za preduzetništvo i opremite se svim tehnikama i alatima koji će vam na putu ka uspehu biti potrebni.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track