KAKO SE WEB DIZAJN PROMENIO: Evo šta je standard web dizajna koji profesionalci moraju poštovati
Foto: Promo

Web dizajn u praksi

KAKO SE WEB DIZAJN PROMENIO: Evo šta je standard web dizajna koji profesionalci moraju poštovati

Edukacija -

Pametni mobilni telefoni i tablet uređaji promenili su stav prema dizajnu web sajtova i potrebama korisnika. Pre nego što su se pojavili uređaji sa naprednim web pretraživačima, web dizajneri su imali mnogo manje posla. Njihov jedini izazov bio je prilagođavanje sajta za sve internet pretraživače pomoću kojih korisnici desktop računara pristupaju mreži. Popularizacija pametnih mobilnih telefona i tablet uređaja znatno su uticali na promene u kreiranju web sajtova.

Web dizajneri danas moraju da vode računa o optimizaciji, odnosno o predstavljanju svih funkcionalnosti jednog sajta na različitim uređajima.

Link Group
foto: Promo

Šta je prilagodljivi web dizajn?

Odgovarajući web dizajn je onaj koji pruža jednostavan pregled i upotrebu svih opcija na različitim uređajima, od pametnih telefona do desktop računara. Kako bi bili uspešni u stvaranju takvog dizajna, posao web dizajnera je da usklade slike, tekst, video-materijale i sve ostale elemente na sajtu u jednu jasnu celinu, koja se može skalirati u zavisnosti od uređaja.

Link Group
foto: Promo

Da li je takav web dizajn skuplji?

Ovako dizajniran sajt uglavnom zahteva veća novčana ulaganja, međutim njegovim kreiranjem smanjuju se troškovi ažuriranja dve verzije sajta (desktop i mobilne) na samo jednu. Upravo zbog toga vizuelna optimizacija web stranica je zapravo dugoročno gledano ušteda vremena i novca.

„Jedan sajt za sve platforme"

Internet saobraćaj koji dolazi iz mobilnih uređaja je u svakodnevnom porastu, a ovakav trend doveo je do toga da se danas svaki sajt koji ne ispunjava kriterijume za jednostavnu upotrebu na svim platformama smatra nedovršenim. Danas je „jedan sajt prilagođen svim platformama” postao norma koje se svi web dizajneri pridržavaju.

Link Group
foto: Promo

Optimizacija web sajta za različite operativne sisteme

Pored vizuelnog izgleda, kreatori web sajtova moraju da usklade i funkcionalnost sajta za različite operativne sisteme. Profesionalno napravljen web sajt mora da radi podjednako dobro, bez obzira na to da li mu korisnik pristupa sa operativnog sistema Windows, Android, ili iOS.

Link Group
foto: Promo

Optimizacija web sajta za pretraživače

Vidljivost web sajta zavisi umnogome od Googleovog rangiranja. Zato je praksa SEO optimizacije još jedan aspekt koji ima dodirne tačke s web dizajnom. Prilagođavanje video-materijala i slika, lakoća kretanja na web sajtu, broj klikova koji je potrebno napraviti da se dođe do informacije – sve su to elementi posla web dizajnera koji direktno utiču na vidljivost sajta u rezultatima pretrage.

Sve veća tražnja za web dizajnerima

Stručnjaci koji se bave kreiranjem web sajtova i njihovim prilagođavanjem za različite platforme i operativne sisteme nikad nisu bili traženiji na tržištu.

U pitanju je veoma dinamično a dobro plaćeno zanimanje za koje je moguće pripemiti se za samo godinu dana.

Školovanjem po sertifikovanom programu radeći na realnim projektima vrlo brzo ćete naučiti da pravite moderne sajtove, a to znanje ćete još za vreme školovanja moći da unovčite u praksi.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track