KOJI SEKTORI SU NEZASIĆENI? Evo gde vredi praviti karijeru u 2022. godini
Foto: Promo

Tržište rada u novoj godini

KOJI SEKTORI SU NEZASIĆENI? Evo gde vredi praviti karijeru u 2022. godini

Edukacija -

Dopisnica Forbsa Ešli Stal kreirala je listu sektora u kojima je moguće napraviti karijeru u 2022. godini.

1. Zdravstveni sektor

Link Objava
foto: Promo

Usled povećanja rizika na radu, kojem je doprinela pandemija, jedna trećina profesionalaca u sektoru zdravstva razmatra i mogućnost napuštanja posla. Ovo samo dodatno komplikuje situaciju, jer je ovaj sektor i pre globalne zdravstvene krize karakterisao manjak kvalifikovanog osoblja, prevashodno medicinskih sestara. Ove dve činjenice sugerišu da će u bliskoj budućnosti zdravstvo biti dobro mesto za pravljenje karijere.

2. IT sektor

Link Objava
foto: Promo

Razlika između tržišta rada danas i pre nekoliko godina jeste u radnim profilima koji su traženi. Naime, nekada su kvalifikacije u ovom sektoru bile vezane za fakultetsku diplomu, a danas posao dobijaju, kako izveštava Forbs, i oni koji su programiranje učili na internetu. Sertifikovana obuka za programera pod vođstvom mentora može biti dobar način da se za jednu godinu kvalifikujete za posao u ovom sektoru. S druge strane, imajući u vidu porast potrebe za razvojem mobilnih aplikacija, obrazovni program za developere zasnovan na simulaciji poslovnog okruženja nameće se kao odlična mogućnost.

3. Upravljanje lancima snabdevanja

Link Objava
foto: Promo

Ubrzano unapređenje sistema isporuke jedna je od posledica pandemije. Samim tim, ekspertiza u logistici, distribuciji i prodaji može vam doneti posao u ovoj sferi. Pri konkurisanju za posao, oni koji imaju znanje iz matematike, statistike i inženjerstva svakako će imati prednost u odnosu na druge kandidate.

4. Upravljanje finansijama

Link Objava
foto: Promo

Predviđeni rast u ovom sektoru u narednoj deceniji iznosiće 15 procenata. Posao finansijskih menadžera je da pronalaze šanse za povećanje kompanijskog prihoda, a jednogodišnja obuka za finansijski menadžment je brz način da se kroz rad na realnim projektima kvalifikujete za posao eksperta za finansije.

5. Poslovi statističara

Link Objava
foto: Promo

Do 2030. godine potreba za stručnjacima u ovoj struci zabeležiće rast od čak 30 posto. Statističari su obično angažovani u kompanijama koje prodaju osiguranje. Njihova oblast je procena rizika, projekcija prodaja i profita, predviđanje prepreka i analiza raznih drugih podataka.

Ako želite da obezbedite budućnost, izaberite karijeru koja će vam ne samo rešiti trenutni problem nezaposlenosti, već i stvoriti prilike za rast. Ako želite da igrate na sigurno, razmotrite karijeru u nekima od navedenih sektora.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track